Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Paprykowa szakszuka z serem feta,
https://mlecznakuchnia.pl/paprykowa-szakszuka-z-serem-feta/

Paprykowa szakszuka z serem feta,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

krótki opis:

Jeśli szukasz wytrawnego dania z nutą orientu to szakszuka jest właśnie dla Ciebie. Szakszuka, danie z Bliskiego Wschodu, które łączy smak soczystych pomidorów, cebuli, papryki z aromatycznym kuminem i płynnym żółtkiem. Sycący i smaczny posiłek, do którego można dodać ulubione dodatki i tworzyć niepowtarzalne wersje śniadania czy kolacji dla całej rodziny.

porada dietetyka:

KROK 1

Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, a paprykę pokrój w słupki.

KROK 2

Na patelni rozgrzej olej, następnie podduś posiekaną cebulę, czosnek, dodaj paprykę, całość podsmaż przez około 3 minuty.

KROK 3

Następnie na patelnię wlej pomidory z puszki lub dodaj pokrojone świeże pomidory, dopraw szczyptą soli, pieprzem, papryką i kuminem, wymieszaj całość i podduś pod przykryciem jeszcze 7 minut.

KROK 4

Na koniec wbij jajka na pomidory, patelnię przykryj i duś na wolnym ogniu do czasu, aż białko będzie ścięte. Przed podaniem posyp natką pietruszki, kolendrą, pokruszoną fetą i nasionami czarnuszki.