Owsianka budyniowa z owocami,

masłem orzechowym i skyrem

fot. Patrycja Kulczycka
4.8
(6)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 10 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 500

udostępnij

opis

Śniadanie na słodko w 5 minut? To możliwe. Owsianka, przez niektórych kojarzona z szarym, przedszkolnym śniadaniem wraca do łask. Płatki owsiane to pożywny posiłek, który w odpowiednim połączeniu może sycić naprawdę na długo. Mnogość dodatków jakie można do niej dodać powoduje, że nawet jedzona codziennie, szybko się nie znudzi.

składniki

  • 40 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka 2% tłuszczu
  • 10 g budyniu waniliowego
  • 10 g suszonych daktyli
  • 10 g masła orzechowego
  • 75 g skyru naturalnego

Dodatkowo do podania:

  • ulubione owoce, świeże lub mrożone

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. Płatki wsyp do rondelka, dodaj pokrojone daktyle, następnie zalej całość 200 ml mleka, zagotuj. Pozostałe 50 ml mleka wymieszaj z budyniem w proszku. Do gotujących się płatków wlej zawiesinę z budyniem i energicznie mieszaj do czasu zgęstnienia owsianki, tj. około 3 minuty.

Krok 2

Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je podgrzewając na patelni z 3 łyżkami wody. Świeże owoce pokrój w kostkę.

Krok 3

Gotową owsiankę wlej do salaterki, dodaj skyr, owoce i masło orzechowe.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 500 kcal czyli 25% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 21,3 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany przyswajalne 67 g
Błonnik pokarmowy 5 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17% 25.2% 57.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Gotowanie płatków owsianych na mleku podnosi indeks glikemiczny posiłku, nie będzie to odpowiedni pomysł na śniadanie dla osób chorujących na cukrzycę, czy insulinoopornych, z wysokimi poziomami cukru na czczo. Pomimo tego, że dodatek skyru i masła orzechowego do owsianki korzystnie wpłynie na wahania glikemii poposiłkowej, to jednak nie jest najlepsza opcja dla cukrzyków. Dla osób z wysokimi poziomami cukru we krwi na czczo, zaleca się przygotowywanie tzw. owsianek nocnych, czyli bez gotowania. Należy płatki zalać mlekiem lub jogurtem, chociaż lepiej jogurtem i odstawić do napęcznienia na całą noc. Przed podaniem natomiast dodać owoce i orzechy lub masło orzechowe.
  • Silnym alergenem tej owsianki jest masło orzechowe, nie będzie to odpowiednia propozycja dla osób wykazujących się alergią na ten produkt. Dla tych osób masło orzechowe można zastąpić innymi orzechami lub nasionami słonecznika.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 6

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.