Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Owsianka budyniowa z owocami,
https://mlecznakuchnia.pl/owsianka-budyniowa-z-owocami/

Owsianka budyniowa z owocami,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

krótki opis:

Śniadanie na słodko w 5 minut? To możliwe. Owsianka, przez niektórych kojarzona z szarym, przedszkolnym śniadaniem wraca do łask. Płatki owsiane to pożywny posiłek, który w odpowiednim połączeniu może sycić naprawdę na długo. Mnogość dodatków jakie można do niej dodać powoduje, że nawet jedzona codziennie, szybko się nie znudzi.

porada dietetyka:

Krok 1

Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. Płatki wsyp do rondelka, dodaj pokrojone daktyle, następnie zalej całość 200 ml mleka, zagotuj. Pozostałe 50 ml mleka wymieszaj z budyniem w proszku. Do gotujących się płatków wlej zawiesinę z budyniem i energicznie mieszaj do czasu zgęstnienia owsianki, tj. około 3 minuty.

Krok 2

Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je podgrzewając na patelni z 3 łyżkami wody. Świeże owoce pokrój w kostkę.

Krok 3

Gotową owsiankę wlej do salaterki, dodaj skyr, owoce i masło orzechowe.