Owsianka budyniowa z owocami,
masłem orzechowym i skyrem
porcje: 1
kalorie: 500
opis
Śniadanie na słodko w 5 minut? To możliwe. Owsianka, przez niektórych kojarzona z szarym, przedszkolnym śniadaniem wraca do łask. Płatki owsiane to pożywny posiłek, który w odpowiednim połączeniu może sycić naprawdę na długo. Mnogość dodatków jakie można do niej dodać powoduje, że nawet jedzona codziennie, szybko się nie znudzi.
składniki
- 40 g płatków owsianych
- 200 ml mleka 2% tłuszczu
- 10 g budyniu waniliowego
- 10 g suszonych daktyli
- 10 g masła orzechowego
- 75 g skyru naturalnego
Dodatkowo do podania:
- ulubione owoce, świeże lub mrożone
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. Płatki wsyp do rondelka, dodaj pokrojone daktyle, następnie zalej całość 200 ml mleka, zagotuj. Pozostałe 50 ml mleka wymieszaj z budyniem w proszku. Do gotujących się płatków wlej zawiesinę z budyniem i energicznie mieszaj do czasu zgęstnienia owsianki, tj. około 3 minuty.
Krok 2
Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je podgrzewając na patelni z 3 łyżkami wody. Świeże owoce pokrój w kostkę.
Krok 3
Gotową owsiankę wlej do salaterki, dodaj skyr, owoce i masło orzechowe.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 500 kcal czyli 25% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 21,3 g |
Tłuszcz | 14 g |
Węglowodany przyswajalne | 67 g |
Błonnik pokarmowy | 5 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
17% | 25.2% | 57.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Gotowanie płatków owsianych na mleku podnosi indeks glikemiczny posiłku, nie będzie to odpowiedni pomysł na śniadanie dla osób chorujących na cukrzycę, czy insulinoopornych, z wysokimi poziomami cukru na czczo. Pomimo tego, że dodatek skyru i masła orzechowego do owsianki korzystnie wpłynie na wahania glikemii poposiłkowej, to jednak nie jest najlepsza opcja dla cukrzyków. Dla osób z wysokimi poziomami cukru we krwi na czczo, zaleca się przygotowywanie tzw. owsianek nocnych, czyli bez gotowania. Należy płatki zalać mlekiem lub jogurtem, chociaż lepiej jogurtem i odstawić do napęcznienia na całą noc. Przed podaniem natomiast dodać owoce i orzechy lub masło orzechowe.
- Silnym alergenem tej owsianki jest masło orzechowe, nie będzie to odpowiednia propozycja dla osób wykazujących się alergią na ten produkt. Dla tych osób masło orzechowe można zastąpić innymi orzechami lub nasionami słonecznika.