Owsiana tarta z kremem budyniowym

i czerwoną porzeczką

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-40 min.

porcjeporcje: 10

kaloriekalorie: 190

udostępnij

opis

Tarta uznawana jest za najpopularniejszy wypiek kuchni francuskiej. Zazwyczaj przygotowywana jest z ciasta francuskiego lub kruchego na bazie masła. W kwestii nadzienia ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Można przygotować tartę z farszem słodkim lub wytrawnym. Tym razem spód do tarty opierać się będzie na suszonych daktylach z dodatkiem migdałów i płatków owsianych. Takie połączenie składników nada wyjątkowości naszemu wypiekowi, a dodatkowo będzie idealną bazą dla kwaśnej bomby witaminowej jaką są czerwone porzeczki. Gotowy na taką eksplozję smaków?

składniki

  • 150 g suszonych daktyli bez pestki
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 80 g migdałów lub płatków migdałowych

Krem budyniowy:

  • 300 g mleka 2% tłuszczu
  • 15-20 g erytrolu lub 30 g cukru
  • 20 g masła
  • 75 g skyru naturalnego (1/2 opakowania)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

Dodatkowo do podania niewielka ilość ulubionych świeżych owoców np.:

  • 150 g czerwonej porzeczki lub innych kwaśnych owoców

*Składniki na blaszkę ok. 24 cm

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie odlej z nich wodę.

Krok 3

W melakserze zmiksuj namoczone daktyle, migdały, jajko i płatki owsiane na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przełóż do formy, dociśnij do dna i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut.

Krok 4

W międzyczasie przygotuj krem. Przelej 250 ml mleka do rondelka i doprowadź do wrzenia. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniu i erytrolem. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlej roztwór budyniu i gotuj do zgęstnienia kremu, cały czas mieszając. Po ugotowaniu odstaw budyń do wystudzenia.

Krok 5

Wystudzony budyń zmiksuj w melakserze z miękkim masłem i skyrem. Tak przygotowany krem wyłóż na wystudzony spód do tarty. Na górę ułóż czerwoną porzeczkę, możesz udekorować miętą.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 190 kcal czyli 9,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 6 g
Tłuszcz 7,9 g
Węglowodany przyswajalne 26,6 g
Błonnik pokarmowy 3,4 g

każda porcja to: 1/10 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

13.1% 37.4% 49.5%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
  • Zamiast erytrolu (erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
  • Daktyle zarówno świeże jak i suszone są bogactwem ważnych dla zdrowia substancji. Palma daktylowa została okrzyknięta drzewem życia, a zdaniem naukowców daktyle mogą chronić przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Na szczególną uwagę w daktylach zasługuje zawartość potasu, jedne z ich odmian w 100 g produktu mogą zawierać nawet 696 mg tego składnika. Choć daktyle mają wiele właściwości prozdrowotnych należy pamiętać, że mają dużo cukru, szczególnie te suszone oraz dostarczają stosunkowo dużo energii bo 100 g suszonych to prawie 300 kcal.
  • Suszone owoce rewelacyjnie sprawdzą się jako naturalne słodzidło do owsianek, kremów do ciasta lub po prostu jako zdrowa przekąska.
  • Daktyle suszone to również świetne źródło cukrów prostych, z których śmiało mogą korzystać sportowcy, uzupełniają glikogen mięśniowy oraz są źródłem potasu co jest niezwykle istotne przy długotrwałym treningu wytrzymałościowym.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.