Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Owsiana tarta z kremem budyniowym https://mlecznakuchnia.pl/owsiana-tarta-z-kremem-budyniowym/ |
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie odlej z nich wodę.
W melakserze zmiksuj namoczone daktyle, migdały, jajko i płatki owsiane na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przełóż do formy, dociśnij do dna i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut.
W międzyczasie przygotuj krem. Przelej 250 ml mleka do rondelka i doprowadź do wrzenia. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniu i erytrolem. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlej roztwór budyniu i gotuj do zgęstnienia kremu, cały czas mieszając. Po ugotowaniu odstaw budyń do wystudzenia.
Wystudzony budyń zmiksuj w melakserze z miękkim masłem i skyrem. Tak przygotowany krem wyłóż na wystudzony spód do tarty. Na górę ułóż czerwoną porzeczkę, możesz udekorować miętą.