Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Owsiana tarta z kremem budyniowym
https://mlecznakuchnia.pl/owsiana-tarta-z-kremem-budyniowym/

Owsiana tarta z kremem budyniowym

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Krem budyniowy:

Dodatkowo do podania niewielka ilość ulubionych świeżych owoców np.:

*Składniki na blaszkę ok. 24 cm

_kazda_porcja_to1/10

krótki opis:

Tarta uznawana jest za najpopularniejszy wypiek kuchni francuskiej. Zazwyczaj przygotowywana jest z ciasta francuskiego lub kruchego na bazie masła. W kwestii nadzienia ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Można przygotować tartę z farszem słodkim lub wytrawnym. Tym razem spód do tarty opierać się będzie na suszonych daktylach z dodatkiem migdałów i płatków owsianych. Takie połączenie składników nada wyjątkowości naszemu wypiekowi, a dodatkowo będzie idealną bazą dla kwaśnej bomby witaminowej jaką są czerwone porzeczki. Gotowy na taką eksplozję smaków?

porada dietetyka:

Krok 1

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie odlej z nich wodę.

Krok 3

W melakserze zmiksuj namoczone daktyle, migdały, jajko i płatki owsiane na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przełóż do formy, dociśnij do dna i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut.

Krok 4

W międzyczasie przygotuj krem. Przelej 250 ml mleka do rondelka i doprowadź do wrzenia. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniu i erytrolem. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlej roztwór budyniu i gotuj do zgęstnienia kremu, cały czas mieszając. Po ugotowaniu odstaw budyń do wystudzenia.

Krok 5

Wystudzony budyń zmiksuj w melakserze z miękkim masłem i skyrem. Tak przygotowany krem wyłóż na wystudzony spód do tarty. Na górę ułóż czerwoną porzeczkę, możesz udekorować miętą.