Orzeźwiający chłodnik z awokado

z pistacjami i nutą mięty

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 306

udostępnij

opis

Kiedy upał daje się we znaki, nie ma ochoty na ciepłe posiłki. To idealny moment na przygotowanie orzeźwiającego chłodnika z delikatnie wyczuwalną nuta mięty i chrupiącymi pistacjami. Postaw na odżywcze orzeźwienie w upalny dzień i wypróbuj tego chłodnika.

składniki

  • 500 ml kefiru naturalnego
  • 80 g awokado
  • 150 g zielonego ogórka
  • 20 g solonych pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • koperek
  • szczypta soli
  • pieprz
  • sok z limonki
  • świeża mięta

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Awokado obierz ze skórki, następnie zmiksuj blenderem z kefirem, listkami mięty (około 5-8 większych liści) i ząbkiem czosnku.

KROK 2:

Ogórka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Startego ogórka dodaj do chłodnika.

KROK 3:

Chłodnik dopraw 1/4 łyżeczką soli, szczyptą pieprzu, wciśnij sok z połowy limonki, posyp posiekanym koperkiem.

KROK 4:

Chłodnik wlej do miseczek, polej oliwą z oliwy, udekoruj koperkiem i posiekanymi pistacjami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 306 kcal, czyli 15,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 11,9 g
Tłuszcz 20,8 g
Węglowodany przyswajalne 20,4 g
Błonnik pokarmowy 3,4 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

15.5% 61% 23.5%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Kefir to napój mleczny o charakterystycznym, kwaśnym i musującym smaku o lekko gęstej konsystencji i drożdżowym zapachu. Kefir zasobny jest w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Jest produktem wysoce odżywczym. Zalicza się go do probiotyków, które korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Picie kefiru wspomaga pracę układu pokarmowego, minimalizuje powstawanie wzdęć, a zawarty w nim kwas mlekowy pomaga w kolonizacji jelit w te bakterie, ograniczając namnażanie się patogennych mikroorganizmów.
  • Chłodnik można przygotować zarówno na kefirze jak i na maślance.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.