Orzeźwiający chłodnik z awokado
z pistacjami i nutą mięty
porcje: 2
kalorie: 306
opis
Kiedy upał daje się we znaki, nie ma ochoty na ciepłe posiłki. To idealny moment na przygotowanie orzeźwiającego chłodnika z delikatnie wyczuwalną nuta mięty i chrupiącymi pistacjami. Postaw na odżywcze orzeźwienie w upalny dzień i wypróbuj tego chłodnika.
składniki
- 500 ml kefiru naturalnego
- 80 g awokado
- 150 g zielonego ogórka
- 20 g solonych pistacji
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- koperek
- szczypta soli
- pieprz
- sok z limonki
- świeża mięta
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Awokado obierz ze skórki, następnie zmiksuj blenderem z kefirem, listkami mięty (około 5-8 większych liści) i ząbkiem czosnku.
KROK 2:
Ogórka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Startego ogórka dodaj do chłodnika.
KROK 3:
Chłodnik dopraw 1/4 łyżeczką soli, szczyptą pieprzu, wciśnij sok z połowy limonki, posyp posiekanym koperkiem.
KROK 4:
Chłodnik wlej do miseczek, polej oliwą z oliwy, udekoruj koperkiem i posiekanymi pistacjami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 306 kcal, czyli 15,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 11,9 g |
Tłuszcz | 20,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 20,4 g |
Błonnik pokarmowy | 3,4 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
15.5% | 61% | 23.5% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Kefir to napój mleczny o charakterystycznym, kwaśnym i musującym smaku o lekko gęstej konsystencji i drożdżowym zapachu. Kefir zasobny jest w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Jest produktem wysoce odżywczym. Zalicza się go do probiotyków, które korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Picie kefiru wspomaga pracę układu pokarmowego, minimalizuje powstawanie wzdęć, a zawarty w nim kwas mlekowy pomaga w kolonizacji jelit w te bakterie, ograniczając namnażanie się patogennych mikroorganizmów.
- Chłodnik można przygotować zarówno na kefirze jak i na maślance.