Orkiszowe pizzerinki z sosem pomidorowym,

serem mozzarella i rukolą

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: ponad 1 godz.

porcjeporcje: 6

kaloriekalorie: 351.8

udostępnij

opis

Delikatny, puszysty spód, ciągnąca się mozzarella i ulubione dodatki. Pizza, któż jej nie lubi? Na grubym lub na cienkim cieście, każdy ma swoją ulubioną. Teraz możesz przygotować samodzielnie w domu niewielkie orkiszowe pizzerinki z ulubionymi dodatkami. Pizzerinki sprawdzą się idealnie jako urozmaicenie lunchu do pracy lub szkolnej śniadaniówki. Wypróbuj koniecznie!

składniki

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 ml wody
  • 100 g świeżych pomidorów
  • 40 g czerwonej cebuli
  • 250 g mozzarelli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cukru

Dodatkowo do podania:

  • rukola
  • oliwki
  • pomidorki koktajlowe
  • ulubione dodatki np. papryka, kukurydza

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Drożdże pokrusz, następnie dodaj do nich 4 łyżki ciepłej wody, cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

KROK 2:

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj wyrośnięte drożdże, sól. Wyrabiaj ciasto delikatnie dolewając wodę i oliwę. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie i sprężyste.

KROK 3:

Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 h. Po tym czasie odrywając po kawałku, uformuj z ciasta 6 kulek, ułóż je na desce, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 1 godzinę.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj sos do posmarowania pizzy. Świeże pomidory natnij na krzyż, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie zdejmij skórkę, a pomidory zmiksuj blenderem ze szczyptą soli, ziołami i czosnkiem.

KROK 5:

Cebulę pokrój w piórka, mozzarellę zetrzyj lub jeśli jest w kulce porwij na kawałki.

KROK 6:

Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzej do 220 st. C.

KROK 7:

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, posmaruj sosem pomidorowym, posyp pokruszoną lub startą mozzarellą, dodaj ulubione dodatki, pizzerinki wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Podawaj z rukolą i pomidorkami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 351,8 kcal, czyli 17,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 15,9 g
Tłuszcz 15,9 g
Węglowodany przyswajalne 36,8 g
Błonnik pokarmowy 1 g

każda porcja to: 1/6 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18.1% 41% 40.9%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • W racjonalnym odżywianiu najważniejszy jest balans między tym co odżywcze, a posiłkami tzw. “rekreacyjnymi”. Mówi się o zasadzie 80:20 ale oczywiście te proporcje dla każdego mogą być inne. Dlatego też w tych 20 % przyjemności śmiało można umieścić pełnoprawną pizzę z ulubionej włoskiej restauracji.
  • Jeśli chcesz zjeść pizzę i „mieć pizzę” warto przed zjeść porcję sałatki, dzięki temu nie będzie aż takich wahań cukru, żołądek już po części będzie wypełniony przez co zjemy mniej pizzy, a posiłek będzie większy objętościowo.
  • Jeśli chcesz zmniejszyć energetyczność dania, wykorzystaj mozzarellę typu light.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.