Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Orkiszowe pizzerinki z sosem pomidorowym,
https://mlecznakuchnia.pl/orkiszowe-pizzerinki-z-sosem-pomidorowym/

Orkiszowe pizzerinki z sosem pomidorowym,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/6

krótki opis:

Delikatny, puszysty spód, ciągnąca się mozzarella i ulubione dodatki. Pizza, któż jej nie lubi? Na grubym lub na cienkim cieście, każdy ma swoją ulubioną. Teraz możesz przygotować samodzielnie w domu niewielkie orkiszowe pizzerinki z ulubionymi dodatkami. Pizzerinki sprawdzą się idealnie jako urozmaicenie lunchu do pracy lub szkolnej śniadaniówki. Wypróbuj koniecznie!

porada dietetyka:

KROK 1:

Drożdże pokrusz, następnie dodaj do nich 4 łyżki ciepłej wody, cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

KROK 2:

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj wyrośnięte drożdże, sól. Wyrabiaj ciasto delikatnie dolewając wodę i oliwę. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie i sprężyste.

KROK 3:

Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 h. Po tym czasie odrywając po kawałku, uformuj z ciasta 6 kulek, ułóż je na desce, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 1 godzinę.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj sos do posmarowania pizzy. Świeże pomidory natnij na krzyż, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie zdejmij skórkę, a pomidory zmiksuj blenderem ze szczyptą soli, ziołami i czosnkiem.

KROK 5:

Cebulę pokrój w piórka, mozzarellę zetrzyj lub jeśli jest w kulce porwij na kawałki.

KROK 6:

Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzej do 220 st. C.

KROK 7:

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, posmaruj sosem pomidorowym, posyp pokruszoną lub startą mozzarellą, dodaj ulubione dodatki, pizzerinki wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Podawaj z rukolą i pomidorkami.