Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Orkiszowe pizzerinki z sosem pomidorowym, https://mlecznakuchnia.pl/orkiszowe-pizzerinki-z-sosem-pomidorowym/ |
KROK 1:
Drożdże pokrusz, następnie dodaj do nich 4 łyżki ciepłej wody, cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
KROK 2:
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj wyrośnięte drożdże, sól. Wyrabiaj ciasto delikatnie dolewając wodę i oliwę. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie i sprężyste.
KROK 3:
Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 h. Po tym czasie odrywając po kawałku, uformuj z ciasta 6 kulek, ułóż je na desce, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 1 godzinę.
KROK 4:
W międzyczasie przygotuj sos do posmarowania pizzy. Świeże pomidory natnij na krzyż, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie zdejmij skórkę, a pomidory zmiksuj blenderem ze szczyptą soli, ziołami i czosnkiem.
KROK 5:
Cebulę pokrój w piórka, mozzarellę zetrzyj lub jeśli jest w kulce porwij na kawałki.
KROK 6:
Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzej do 220 st. C.
KROK 7:
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, posmaruj sosem pomidorowym, posyp pokruszoną lub startą mozzarellą, dodaj ulubione dodatki, pizzerinki wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Podawaj z rukolą i pomidorkami.