Orkiszowe naleśniki z twarożkiem

brzoskwiniowym i płatkami migdałowymi

fot. Patrycja Kulczycka
3.7
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 409.7

udostępnij

opis

Orkiszowe naleśniki to świetny pomysł na śniadanie dla osób, które uwielbiają zjadać je na słodko. Sprawdzą się również, jako przekąska do szkoły dla twojego dziecka. Posiłek z wykorzystaniem owoców sezonowych, pełnowartościowy i sycący na długo. Wykorzystanie mąki orkiszowej wzbogaci słodkie śniadanie o porcję błonnika. Naleśniki możesz usmażyć z wyprzedzeniem na kolejny dzień lub przygotować ciasto i usmażyć naleśniki na świeżo.

składniki

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 300 ml mleka 2% tłuszczu
  • szczypta soli
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 100 ml wody gazowanej

Nadzienie:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 15 g cukru pudru
  • 200 g świeżych brzoskwiń

Dodatkowo:

  • ulubione owoce

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajko, wlej mleko i zmiksuj na jednolitą masę. 

KROK 2:

Patelnię delikatnie posmaruj olejem rzepakowym, rozgrzej.

KROK 3:

Na rozgrzaną patelnię łyżką wlewaj porcjami ciasto naleśnikowe, rozprowadź po rozgrzanej patelni i usmaż cienkie naleśniki.

KROK 4:

Twaróg zmiksuj blenderem z obranymi brzoskwiniami i jogurtem.

KROK 5:

Połowę naleśnika posmaruj porcją twarogu, następnie złóż na pół nie posmarowaną częścią i ponownie na pół, tak aby otrzymać trójkąt.

KROK 6:

Naleśniki podawaj z ulubionymi owocami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 409,7 kcal, czyli 20.5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 22,9 g
Tłuszcz 10,1 g
Węglowodany przyswajalne 56 g
Błonnik pokarmowy 2 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

22% 22% 56%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Mąki orkiszowe można z powodzeniem zastąpić pszenną typ 550 lub orkiszową pełnoziarnistą. Mąka pełnoziarnista charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie węglowodanów, sprawdzi się idealnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
  • Do twarożku najlepiej dodać bardzo dojrzałe brzoskwinie, będą bardziej słodkie, wówczas możesz zrezygnować z dodatkowego dosładzania twarożku.
  • Jeśli nie ma świeżych brzoskwiń to można wykorzystać brzoskwinie w syropie, natomiast należy je odlać z zalewy.
  • Naleśniki równie dobrze możesz przygotować z jagodowym lub malinowym twarożkiem.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.7 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.