Orkiszowe naleśniki z twarożkiem
brzoskwiniowym i płatkami migdałowymi
porcje: 3
kalorie: 409.7
opis
Orkiszowe naleśniki to świetny pomysł na śniadanie dla osób, które uwielbiają zjadać je na słodko. Sprawdzą się również, jako przekąska do szkoły dla twojego dziecka. Posiłek z wykorzystaniem owoców sezonowych, pełnowartościowy i sycący na długo. Wykorzystanie mąki orkiszowej wzbogaci słodkie śniadanie o porcję błonnika. Naleśniki możesz usmażyć z wyprzedzeniem na kolejny dzień lub przygotować ciasto i usmażyć naleśniki na świeżo.
składniki
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko (rozmiar L)
- 300 ml mleka 2% tłuszczu
- szczypta soli
- 5 g oleju rzepakowego
- 100 ml wody gazowanej
Nadzienie:
- 250 g twarogu półtłustego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 15 g cukru pudru
- 200 g świeżych brzoskwiń
Dodatkowo:
- ulubione owoce
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajko, wlej mleko i zmiksuj na jednolitą masę.
KROK 2:
Patelnię delikatnie posmaruj olejem rzepakowym, rozgrzej.
KROK 3:
Na rozgrzaną patelnię łyżką wlewaj porcjami ciasto naleśnikowe, rozprowadź po rozgrzanej patelni i usmaż cienkie naleśniki.
KROK 4:
Twaróg zmiksuj blenderem z obranymi brzoskwiniami i jogurtem.
KROK 5:
Połowę naleśnika posmaruj porcją twarogu, następnie złóż na pół nie posmarowaną częścią i ponownie na pół, tak aby otrzymać trójkąt.
KROK 6:
Naleśniki podawaj z ulubionymi owocami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 409,7 kcal, czyli 20.5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 22,9 g |
Tłuszcz | 10,1 g |
Węglowodany przyswajalne | 56 g |
Błonnik pokarmowy | 2 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
22% | 22% | 56% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Mąki orkiszowe można z powodzeniem zastąpić pszenną typ 550 lub orkiszową pełnoziarnistą. Mąka pełnoziarnista charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie węglowodanów, sprawdzi się idealnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
- Do twarożku najlepiej dodać bardzo dojrzałe brzoskwinie, będą bardziej słodkie, wówczas możesz zrezygnować z dodatkowego dosładzania twarożku.
- Jeśli nie ma świeżych brzoskwiń to można wykorzystać brzoskwinie w syropie, natomiast należy je odlać z zalewy.
- Naleśniki równie dobrze możesz przygotować z jagodowym lub malinowym twarożkiem.