Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Orkiszowe naleśniki z twarożkiem
https://mlecznakuchnia.pl/orkiszowe-nalesniki-z-twarozkiem/

Orkiszowe naleśniki z twarożkiem

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Nadzienie:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/3

krótki opis:

Orkiszowe naleśniki to świetny pomysł na śniadanie dla osób, które uwielbiają zjadać je na słodko. Sprawdzą się również, jako przekąska do szkoły dla twojego dziecka. Posiłek z wykorzystaniem owoców sezonowych, pełnowartościowy i sycący na długo. Wykorzystanie mąki orkiszowej wzbogaci słodkie śniadanie o porcję błonnika. Naleśniki możesz usmażyć z wyprzedzeniem na kolejny dzień lub przygotować ciasto i usmażyć naleśniki na świeżo.

porada dietetyka:

KROK 1:

Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajko, wlej mleko i zmiksuj na jednolitą masę. 

KROK 2:

Patelnię delikatnie posmaruj olejem rzepakowym, rozgrzej.

KROK 3:

Na rozgrzaną patelnię łyżką wlewaj porcjami ciasto naleśnikowe, rozprowadź po rozgrzanej patelni i usmaż cienkie naleśniki.

KROK 4:

Twaróg zmiksuj blenderem z obranymi brzoskwiniami i jogurtem.

KROK 5:

Połowę naleśnika posmaruj porcją twarogu, następnie złóż na pół nie posmarowaną częścią i ponownie na pół, tak aby otrzymać trójkąt.

KROK 6:

Naleśniki podawaj z ulubionymi owocami.