Orkiszowe muffinki z jagodami
i owsianą kruszonką
porcje: 12
kalorie: 162.3
opis
Niespodziewani goście są już w drodze, a może naszła Cię ochota na coś słodkiego? Wypróbuj błyskawicznych muffinek z jagodami! Składniki na te babeczki zapewne masz w domowej spiżarni.
składniki
- 250 g mąki orkiszowej
- 1 jajko (rozmiar L)
- 150 ml mleka 2% tłuszczu
- 200 g czarnych jagód
- 70 g cukru lub ksylitolu
- 0 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owsiana kruszonka:
- 20 g masła
- 20 g płatków owsianych
- 10 g cukru
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.
KROK 2:
Jagody opłucz pod bieżącą wodą.
KROK 3:
Przygotuj kruszonkę: płatki owsiane wymieszaj z cukrem i miękkim masłem.
KROK 4:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
KROK 5:
Blaszkę do wypiekania muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub papierkami do babeczek (jeśli nie masz dedykowane do wypiekarnia babeczek blaszki, możesz wykorzystać silikonowe foremki).
KROK 6:
Ciasto wlewaj porcjami do papierków, na wierzch ułóż porcję jagód, posyp kruszonką.
KROK 7:
Muffinki piecz około 30-35 minut.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 162,3 kcal, czyli 8,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 4,2 g |
Tłuszcz | 5,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 24,5 g |
Błonnik pokarmowy | 0,5 g |
każda porcja to: 1/12 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
10.4% | 30% | 59.6% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Muffinki można przygotować również z mrożonymi jagodami, wiśniami lub borówkami.
- Warto wspomnieć, że sama muffinka nie powinna stanowić samodzielnego posiłku, warto zjeść ją w towarzystwie jogurtu i/lub owoców, wówczas takie zestawienie będzie mogło stanowić drugie śniadanie lub podwieczorek.
- Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, powinny wymienić cukier na ksylitol, a muffinki zjadać po głównym posiłku lub w towarzystwie dodatku białkowego na przykład jogurtu lub kefiru.