Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Orkiszowe muffinki z jagodami https://mlecznakuchnia.pl/orkiszowe-muffinki-z-jagodami/ |
KROK 1:
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.
KROK 2:
Jagody opłucz pod bieżącą wodą.
KROK 3:
Przygotuj kruszonkę: płatki owsiane wymieszaj z cukrem i miękkim masłem.
KROK 4:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
KROK 5:
Blaszkę do wypiekania muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub papierkami do babeczek (jeśli nie masz dedykowane do wypiekarnia babeczek blaszki, możesz wykorzystać silikonowe foremki).
KROK 6:
Ciasto wlewaj porcjami do papierków, na wierzch ułóż porcję jagód, posyp kruszonką.
KROK 7:
Muffinki piecz około 30-35 minut.