Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Orkiszowe muffinki z jagodami
https://mlecznakuchnia.pl/orkiszowe-muffinki-z-jagodami/

Orkiszowe muffinki z jagodami

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Owsiana kruszonka:

_kazda_porcja_to1/12

krótki opis:

Niespodziewani goście są już w drodze, a może naszła Cię ochota na coś słodkiego? Wypróbuj błyskawicznych muffinek z jagodami! Składniki na te babeczki zapewne masz w domowej spiżarni.

porada dietetyka:

KROK 1:

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.

KROK 2:

Jagody opłucz pod bieżącą wodą.

KROK 3:

Przygotuj kruszonkę: płatki owsiane wymieszaj z cukrem i miękkim masłem.

KROK 4:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 5:

Blaszkę do wypiekania muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub papierkami do babeczek (jeśli nie masz dedykowane do wypiekarnia babeczek blaszki, możesz wykorzystać silikonowe foremki).

KROK 6:

Ciasto wlewaj porcjami do papierków, na wierzch ułóż porcję jagód, posyp kruszonką.

KROK 7:

Muffinki piecz około 30-35 minut.