Omlet ze szparagami, szczypiorkiem i

parmezanem

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 313

udostępnij

opis

Miłośnicy wytrawnych śniadań na ciepło zazwyczaj wybierają te z jajkami. Jajecznica, jajka na miękko czy kanapki z pastą jajeczną to popularne wybory na poranny posiłek. Jeśli jednak masz ochotę na bardziej kolorową wersję jajecznego śniadania, koniecznie przygotuj omlet ze szparagami i parmezanem. Gwarantuję że przypadnie ci do gustu.

składniki

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 100 g szparagów
  • 20 g parmezanu
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 5 g oliwy (1 łyżeczka)

Dodatkowo do podania:

  • szczypiorek

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Szparagi dokładnie opłukaj i odłam zdrewniałe końce, następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej oliwę.

KROK 3:

Jajka wymieszaj widelcem, dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj starty parmezan.

KROK 4:

Na rozgrzana patelnię wrzuć posiekaną cebulkę, następnie dodaj pokrojone szparagi, podsmaż przez 5 minut. Następnie na patelnię wlej masę jajeczną, smaż na wolnym ogniu z dwóch stron. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 313 kcal, czyli 15,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 22,6 g
Tłuszcz 22,4 g
Węglowodany przyswajalne 7,2 g
Błonnik pokarmowy 1,5 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

27% 64% 9%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Omlet ze szparagami to śniadanie typowo białkowo-tłuszczowe. Jeśli chcesz uzyskać większą objętość śniadania nie zwiększając znacząco jego kaloryczności przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw lub dodaj do niego pomidorki koktajlowe.
  • Jeśli lubisz, do omletu możesz podać grzankę z żytniego pieczywa, wówczas śniadanie będzie miało większą sytość i zwiększysz ilość węglowodanów.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.