Omlet ze szparagami, szczypiorkiem i
parmezanem
porcje: 1
kalorie: 313
opis
Miłośnicy wytrawnych śniadań na ciepło zazwyczaj wybierają te z jajkami. Jajecznica, jajka na miękko czy kanapki z pastą jajeczną to popularne wybory na poranny posiłek. Jeśli jednak masz ochotę na bardziej kolorową wersję jajecznego śniadania, koniecznie przygotuj omlet ze szparagami i parmezanem. Gwarantuję że przypadnie ci do gustu.
składniki
- 2 jajka (rozmiar L)
- 100 g szparagów
- 20 g parmezanu
- 30 g czerwonej cebuli
- 5 g oliwy (1 łyżeczka)
Dodatkowo do podania:
- szczypiorek
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Szparagi dokładnie opłukaj i odłam zdrewniałe końce, następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej oliwę.
KROK 3:
Jajka wymieszaj widelcem, dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj starty parmezan.
KROK 4:
Na rozgrzana patelnię wrzuć posiekaną cebulkę, następnie dodaj pokrojone szparagi, podsmaż przez 5 minut. Następnie na patelnię wlej masę jajeczną, smaż na wolnym ogniu z dwóch stron. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 313 kcal, czyli 15,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 22,6 g |
Tłuszcz | 22,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 7,2 g |
Błonnik pokarmowy | 1,5 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
27% | 64% | 9% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Omlet ze szparagami to śniadanie typowo białkowo-tłuszczowe. Jeśli chcesz uzyskać większą objętość śniadania nie zwiększając znacząco jego kaloryczności przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw lub dodaj do niego pomidorki koktajlowe.
- Jeśli lubisz, do omletu możesz podać grzankę z żytniego pieczywa, wówczas śniadanie będzie miało większą sytość i zwiększysz ilość węglowodanów.