Omlet a’la ciasto marchewkowe

z ricottą i owocami

fot. Patrycja Kulczycka
3.6
(11)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 425

udostępnij

opis

Kiedy jesteś w procesie redukcji masy ciała, ważne aby posiłki były odpowiednio zbilansowane, syciły i były niskokaloryczne. Taki efekt można uzyskać na kilka sposobów. Jednym z nich jest dodatek większej ilości warzyw do posiłków. Marchewka jest słodka i niskoenergetyczna, rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do omletu, a szczypta cynamonu tylko podkręci jej aromat, spróbuj sam!

składniki

  • 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 g jajko (rozmiar L)
  • 60 g startej marchewki
  • 15 g erytrolu lub cukru
  • 70 g maślanki lub jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 g oleju do posmarowania patelni

Dodatkowo do podania:

  • 70 g ricotty
  • 100 g ulubionych owoców, np. maliny, truskawki, borówki

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli i startą na drobnych oczkach marchewkę, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Patelnię posmaruj olejem, następnie rozgrzej. Na rozgrzaną patelnię wlej masę usmaż z obu stron.

Krok 3

Omlet podaj z porcją ricotty i ulubionymi owocami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 425 kcal czyli 21,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 23,4 g
Tłuszcz 14,6 g
Węglowodany przyswajalne 52,9 g
Błonnik pokarmowy 13 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

22% 30.9% 47.1%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Zamiast erytrolu (erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
  • Ricotta to miękki, niedojrzewający ser, pochodzenia włoskiego, pasuje zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. Ricotta jest delikatna w smaku, ale zawiera dużą ilość tłuszczu, bo aż 20-30%, w celu ograniczenia ilości tłuszczu w posiłku z powodzeniem można użyć jogurtu naturalnego skyr lub serka homogenizowanego.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.6 / 5. Liczba głosów: 11

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.