Omlet a’la ciasto marchewkowe
z ricottą i owocami
porcje: 1
kalorie: 425
opis
Kiedy jesteś w procesie redukcji masy ciała, ważne aby posiłki były odpowiednio zbilansowane, syciły i były niskokaloryczne. Taki efekt można uzyskać na kilka sposobów. Jednym z nich jest dodatek większej ilości warzyw do posiłków. Marchewka jest słodka i niskoenergetyczna, rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do omletu, a szczypta cynamonu tylko podkręci jej aromat, spróbuj sam!
składniki
- 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 g jajko (rozmiar L)
- 60 g startej marchewki
- 15 g erytrolu lub cukru
- 70 g maślanki lub jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 g oleju do posmarowania patelni
Dodatkowo do podania:
- 70 g ricotty
- 100 g ulubionych owoców, np. maliny, truskawki, borówki
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli i startą na drobnych oczkach marchewkę, całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Patelnię posmaruj olejem, następnie rozgrzej. Na rozgrzaną patelnię wlej masę usmaż z obu stron.
Krok 3
Omlet podaj z porcją ricotty i ulubionymi owocami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 425 kcal czyli 21,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 23,4 g |
Tłuszcz | 14,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 52,9 g |
Błonnik pokarmowy | 13 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
22% | 30.9% | 47.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Zamiast erytrolu (erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
- Ricotta to miękki, niedojrzewający ser, pochodzenia włoskiego, pasuje zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. Ricotta jest delikatna w smaku, ale zawiera dużą ilość tłuszczu, bo aż 20-30%, w celu ograniczenia ilości tłuszczu w posiłku z powodzeniem można użyć jogurtu naturalnego skyr lub serka homogenizowanego.