Odżywczy bowl

z serem halloumi i sosem orzechowym

fot. Patrycja Kulczycka
4.5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 305

udostępnij

opis

Prawdziwa eksplozja smaków na jednym talerzu. Odżywczy bowl to bogactwo prozdrowotnych antyoksydantów, witaminowa bomba dla zdrowia i samopoczucia. Posiłek idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy odżywcza kolacja po ciężkim dniu. Z uwagi na różnorodność składników, każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbuj koniecznie!

składniki

  • 100 g komosy ryżowej
  • 100 g czereśni
  • 150 g zielonego ogórka
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 40 g czerwonej kapusty
  • 100 g sera halloumi
  • 50 g marchewki
  • 30 g masła orzechowego
  • 10 g sosu sojowego
  • 5 g sezamu
  • sok z limonki
  • 5 g miodu
  • rukola

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej wodą, w stosunku 1:2 i gotuj około 10-15 minut, odstaw do całkowitego napęcznienia, czyli do momentu, aż na ziarenkach pojawią się białe sprężynki.

KROK 2:

Ogórka, marchewkę, paprykę pokrój w słupki. Kapustę poszatkuj, pomidorki przekrój na pół. Czereśnie wypestkuj.

KROK 3:

Ser halloumi pokrój na plasterki, następnie grilluj je na beztłuszczowej patelni.

KROK 4:

Masło orzechowe dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami ciepłej wody, sosem sojowym, 1 łyżeczką soku z limonki i miodem.

KROK 5:

Na talerz wysyp rukolę, następnie dodaj komosę, pomidorki, pokrojone w słupki warzywa, czereśnie, kapustę, dodaj ser halloumi, sałatkę polej orzechowym dressingiem, posyp sezamem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 306 kcal, czyli 15,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 11,9 g
Tłuszcz 20,8 g
Węglowodany przyswajalne 20,4 g
Błonnik pokarmowy 5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18% 49% 33%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Komosa ryżowa, znana również pod nazwą quinoa, to jedna z najstarszych roślin uprawnych Ameryki Południowej. Komosa nie jest zbożem, jest zaliczana do pseudozbóż. Wytwarza nasiona bogate w skrobię, jest lekkostrawna i bezglutenowa. Nasiona komosy w odróżnieniu do innych zbóż są zasobne w szeroką gamę aminokwasów, które biorą udział w budowie białek mięśniowych. Komosa ryżowa to również bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu i wapnia.
  • Ser halloumi, Cypryjski przysmak i chociaż przepis na niego jest tajnie strzeżony to wiadomo, że jest to ser podpuszczkowy. Po podgrzaniu mleka dodaje się się do niego podpuszczkę co doprowadza do powstania skrzepu, następnie podlega podgrzaniu, tworzy się masa serowa, którą później umieszcza się w solance. Z uwagi na dużą zawartość soli, szczególną ostrożność powinny zachować osoby z nadciśnieniem tętniczym.
  • Komosa ryżowa nie posiada wyraźnego smaku, przez co można ją podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.