Odżywczy bowl
z serem halloumi i sosem orzechowym
porcje: 2
kalorie: 305
opis
Prawdziwa eksplozja smaków na jednym talerzu. Odżywczy bowl to bogactwo prozdrowotnych antyoksydantów, witaminowa bomba dla zdrowia i samopoczucia. Posiłek idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy odżywcza kolacja po ciężkim dniu. Z uwagi na różnorodność składników, każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbuj koniecznie!
składniki
- 100 g komosy ryżowej
- 100 g czereśni
- 150 g zielonego ogórka
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 40 g czerwonej kapusty
- 100 g sera halloumi
- 50 g marchewki
- 30 g masła orzechowego
- 10 g sosu sojowego
- 5 g sezamu
- sok z limonki
- 5 g miodu
- rukola
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej wodą, w stosunku 1:2 i gotuj około 10-15 minut, odstaw do całkowitego napęcznienia, czyli do momentu, aż na ziarenkach pojawią się białe sprężynki.
KROK 2:
Ogórka, marchewkę, paprykę pokrój w słupki. Kapustę poszatkuj, pomidorki przekrój na pół. Czereśnie wypestkuj.
KROK 3:
Ser halloumi pokrój na plasterki, następnie grilluj je na beztłuszczowej patelni.
KROK 4:
Masło orzechowe dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami ciepłej wody, sosem sojowym, 1 łyżeczką soku z limonki i miodem.
KROK 5:
Na talerz wysyp rukolę, następnie dodaj komosę, pomidorki, pokrojone w słupki warzywa, czereśnie, kapustę, dodaj ser halloumi, sałatkę polej orzechowym dressingiem, posyp sezamem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 306 kcal, czyli 15,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 11,9 g |
Tłuszcz | 20,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 20,4 g |
Błonnik pokarmowy | 5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
18% | 49% | 33% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Komosa ryżowa, znana również pod nazwą quinoa, to jedna z najstarszych roślin uprawnych Ameryki Południowej. Komosa nie jest zbożem, jest zaliczana do pseudozbóż. Wytwarza nasiona bogate w skrobię, jest lekkostrawna i bezglutenowa. Nasiona komosy w odróżnieniu do innych zbóż są zasobne w szeroką gamę aminokwasów, które biorą udział w budowie białek mięśniowych. Komosa ryżowa to również bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu i wapnia.
- Ser halloumi, Cypryjski przysmak i chociaż przepis na niego jest tajnie strzeżony to wiadomo, że jest to ser podpuszczkowy. Po podgrzaniu mleka dodaje się się do niego podpuszczkę co doprowadza do powstania skrzepu, następnie podlega podgrzaniu, tworzy się masa serowa, którą później umieszcza się w solance. Z uwagi na dużą zawartość soli, szczególną ostrożność powinny zachować osoby z nadciśnieniem tętniczym.
- Komosa ryżowa nie posiada wyraźnego smaku, przez co można ją podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie.