Odżywcza sałatka z jeżynami, awokado,

serem feta i pistacjami

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 267.5

udostępnij

opis

Jeżyny, borówki i awokado to bogactwo antyoksydantów i błonnika. Połączenie tych składników wspomaga układ krążenia, doskonale smakuje ze słoną fetą i pistacjami. Sałatka idealna do grilla, czy jako dodatek do porannego śniadania. Wypróbuj koniecznie!

składniki

  • 50 g sera feta
  • 100 g jeżyn
  • 100 g borówek
  • 60 g awokado
  • 100 g zielonego ogórka
  • 15 g pistacji
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (10 g)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (10 g)
  • 1 łyżeczka miodu (10 g)

Dodatkowo:

  • rukola

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Borówki i jeżyny umyj pod bieżącą wodą. Awokado obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój w piórka. Pistacje posiekaj.

KROK 2:

W międzyczasie przygotuj dressing. Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą sarepską, francuską i sokiem z cytryny.

KROK 3:

Na talerz wyłóż rukolę, dodaj pokrojone warzywa, sałatkę polej dressingiem, posyp pokruszonym serem feta i posiekanymi pistacjami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 267,5 kcal, czyli 13,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 7,8 g
Tłuszcz 17,4 g
Węglowodany przyswajalne 19 g
Błonnik pokarmowy 5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

11.7% 58.5% 29.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Jeżyny to prawdziwa skarbnica witamin, błonnika i antyoksydantów. Rewelacyjnie wpływają na układ krążenia, dzięki zawartości antocyjanów, które korzystnie wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych, witaminy C, wpływającej na odporność i błonnika, który wpływa na zmniejszenie wchłaniania tłuszczów, zabezpieczając tym samym przed wystąpieniem chorób serca. Dodatkowo podobnie jak borówki są niskoenergetyczne, w 100 g znajdziemy raptem 43 kcal. Jeżyny również charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dlatego ich jedzenie jest zalecane osobom z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej.
  • Ser feta, biały ser dojrzewający o charakterystycznym słonym smaku, to przysmak kuchni śródziemnomorskiej, kluczowy składnik sałatki greckiej. W sałatce z jeżynami to idealny element składowy odżywczej sałatki, który dodaje nie tylko smaku ale też zwiększa jej sytość.
  • Dla zwiększenia sytości powyższej sałatki warto do niej dodać grzankę z pełnoziarnistego pieczywa lub komosę ryżową.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.