Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Odżywcza sałatka z jeżynami, awokado,
https://mlecznakuchnia.pl/odzywcza-salatka-z-jezynami-awokado/

Odżywcza sałatka z jeżynami, awokado,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Jeżyny, borówki i awokado to bogactwo antyoksydantów i błonnika. Połączenie tych składników wspomaga układ krążenia, doskonale smakuje ze słoną fetą i pistacjami. Sałatka idealna do grilla, czy jako dodatek do porannego śniadania. Wypróbuj koniecznie!

porada dietetyka:

KROK 1:

Borówki i jeżyny umyj pod bieżącą wodą. Awokado obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój w piórka. Pistacje posiekaj.

KROK 2:

W międzyczasie przygotuj dressing. Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą sarepską, francuską i sokiem z cytryny.

KROK 3:

Na talerz wyłóż rukolę, dodaj pokrojone warzywa, sałatkę polej dressingiem, posyp pokruszonym serem feta i posiekanymi pistacjami.