Odżywcza sałatka z jeżynami, awokado,
serem feta i pistacjami
porcje: 2
kalorie: 267.5
opis
Jeżyny, borówki i awokado to bogactwo antyoksydantów i błonnika. Połączenie tych składników wspomaga układ krążenia, doskonale smakuje ze słoną fetą i pistacjami. Sałatka idealna do grilla, czy jako dodatek do porannego śniadania. Wypróbuj koniecznie!
składniki
- 50 g sera feta
- 100 g jeżyn
- 100 g borówek
- 60 g awokado
- 100 g zielonego ogórka
- 15 g pistacji
- 10 g oliwy z oliwek
- 30 g czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (10 g)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (10 g)
- 1 łyżeczka miodu (10 g)
Dodatkowo:
- rukola
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Borówki i jeżyny umyj pod bieżącą wodą. Awokado obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój w piórka. Pistacje posiekaj.
KROK 2:
W międzyczasie przygotuj dressing. Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą sarepską, francuską i sokiem z cytryny.
KROK 3:
Na talerz wyłóż rukolę, dodaj pokrojone warzywa, sałatkę polej dressingiem, posyp pokruszonym serem feta i posiekanymi pistacjami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 267,5 kcal, czyli 13,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 7,8 g |
Tłuszcz | 17,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 19 g |
Błonnik pokarmowy | 5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
11.7% | 58.5% | 29.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Jeżyny to prawdziwa skarbnica witamin, błonnika i antyoksydantów. Rewelacyjnie wpływają na układ krążenia, dzięki zawartości antocyjanów, które korzystnie wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych, witaminy C, wpływającej na odporność i błonnika, który wpływa na zmniejszenie wchłaniania tłuszczów, zabezpieczając tym samym przed wystąpieniem chorób serca. Dodatkowo podobnie jak borówki są niskoenergetyczne, w 100 g znajdziemy raptem 43 kcal. Jeżyny również charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dlatego ich jedzenie jest zalecane osobom z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej.
- Ser feta, biały ser dojrzewający o charakterystycznym słonym smaku, to przysmak kuchni śródziemnomorskiej, kluczowy składnik sałatki greckiej. W sałatce z jeżynami to idealny element składowy odżywczej sałatki, który dodaje nie tylko smaku ale też zwiększa jej sytość.
- Dla zwiększenia sytości powyższej sałatki warto do niej dodać grzankę z pełnoziarnistego pieczywa lub komosę ryżową.