Niecodzienna jajecznica z cukinią i fetą

podana z pieczywem i pomidorkami

fot. Dorota Osóbka
1
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 450

udostępnij

opis

Jeśli lubisz jajecznicę, ale masz już dość wszystkich klasycznych kombinacji spróbuj mojej ulubionej niecodziennej jajecznicy z cukinią i serem feta. Słona feta idealnie pasuje do jajek i delikatnego, lekko słodkawego smaku cukinii. Dzięki soczystym pomidorkom danie nabiera charakteru i apetycznie wygląda na talerzu. Taka jajecznica podana z kromką pełnoziarnistego pieczywa świetnie sprawdzi się jako zdrowe i sycące śniadanie dla całej rodziny. Tak smacznie rozpoczęty dzień musi być udany!

składniki

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 130 g cukinii (1/3 średniej sztuki)
  • 50 g sera typu feta, może być ser w kostce albo dla wygodny, możesz kupić ser już pokrojony na małe kosteczki
  • 4 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
  • sól i pieprz (do smaku)

Dodatkowo do podania:

  • 40 g chleba żytniego razowego, najlepiej na zakwasie (1 kromka)
  • 100 g pomidorków koktajlowych (8-9 sztuk) lub pomidora (1 mała sztuka)
  • mała garstka mieszanki różnych sałat np. lodowa, roszponka, liście szpinaku i młodej botwinki

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, osusz i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do miseczki, dodaj 2 szczypty soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut, by odrobinę zmiękła i lekko puściła sok.

Krok 2

W tym czasie umyj i osusz liście sałaty, ser feta pokrój w małą kosteczkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Sałatę i pomidorki możesz od razu ułożyć na talerzu, na którym będziesz serwować jajecznicę.

Krok 3

Startą wcześniej cukinię odciśnij trochę z nadmiaru wody (rękoma lub wykorzystując gazę). Nie musisz robić tego bardzo dokładnie, pozostały nadmiar wody odparuje na patelni. Patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju rozgrzej na średniej mocy palnika. Włóż odciśniętą cukinię i smaż do czasu, aż cukinia będzie miękka i nadmiar wody z niej odparuje (zwykle ok. 5-6 minut). Mieszaj od czasu do czasu i uważaj, by się nie przypaliła.

Krok 4

Do cukinii dodaj wybite jajka i całość smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony wcześniej ser feta i smaż dalej, cały czas mieszając do czasu, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dopraw odrobiną świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie solą (ale pamiętaj, że feta jest słona więc zwykle jajecznicy nie trzeba już dosalać).

Krok 5

Jajecznicę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Na talerzu obok jajecznicy ułóż kilka listków mieszanki sałat, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz kromkę pełnoziarnistego chleba.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 450 kcal czyli 22,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 26,6 g
Tłuszcz 26,2 g
Węglowodany przyswajalne 24 g
Błonnik pokarmowy 6,1 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

23.6% 52.4% 24%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Ten przepis, z małymi modyfikacjami, sprawdza się doskonale także dla osób na diecie odchudzającej. Wystarczy, że zrezygnujesz z dodatku chleba, a pełnotłustą fetę zastąpisz fetą w wersji light. W ten prosty sposób zmniejszysz kaloryczność porcji aż o 130 kcal (z 450 kcal na zaledwie 320 kcal).
  • By zwiększyć poczucie poposiłkowej sytości możesz dodać więcej cukinii (ma tylko 17 kcal na 100 g).
  • W tej zmienionej wersji danie jest nie tylko niskokaloryczne, ale i bardzo ubogie w węglowodany. Wiele osób po śniadaniach białkowo-tłuszczowych czuje sytość znacznie dłużej niż po śniadaniach bogatych w węglowodany. A przecież większe poczucie sytości po posiłku to mniejsza chęć podjadania miedzy posiłkami i skuteczniejsze odchudzanie.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.