Niecodzienna jajecznica z cukinią i fetą
podana z pieczywem i pomidorkami
porcje: 1
kalorie: 450
opis
Jeśli lubisz jajecznicę, ale masz już dość wszystkich klasycznych kombinacji spróbuj mojej ulubionej niecodziennej jajecznicy z cukinią i serem feta. Słona feta idealnie pasuje do jajek i delikatnego, lekko słodkawego smaku cukinii. Dzięki soczystym pomidorkom danie nabiera charakteru i apetycznie wygląda na talerzu. Taka jajecznica podana z kromką pełnoziarnistego pieczywa świetnie sprawdzi się jako zdrowe i sycące śniadanie dla całej rodziny. Tak smacznie rozpoczęty dzień musi być udany!
składniki
- 2 jajka (rozmiar L)
- 130 g cukinii (1/3 średniej sztuki)
- 50 g sera typu feta, może być ser w kostce albo dla wygodny, możesz kupić ser już pokrojony na małe kosteczki
- 4 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
- sól i pieprz (do smaku)
Dodatkowo do podania:
- 40 g chleba żytniego razowego, najlepiej na zakwasie (1 kromka)
- 100 g pomidorków koktajlowych (8-9 sztuk) lub pomidora (1 mała sztuka)
- mała garstka mieszanki różnych sałat np. lodowa, roszponka, liście szpinaku i młodej botwinki
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj, osusz i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do miseczki, dodaj 2 szczypty soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut, by odrobinę zmiękła i lekko puściła sok.
Krok 2
W tym czasie umyj i osusz liście sałaty, ser feta pokrój w małą kosteczkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Sałatę i pomidorki możesz od razu ułożyć na talerzu, na którym będziesz serwować jajecznicę.
Krok 3
Startą wcześniej cukinię odciśnij trochę z nadmiaru wody (rękoma lub wykorzystując gazę). Nie musisz robić tego bardzo dokładnie, pozostały nadmiar wody odparuje na patelni. Patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju rozgrzej na średniej mocy palnika. Włóż odciśniętą cukinię i smaż do czasu, aż cukinia będzie miękka i nadmiar wody z niej odparuje (zwykle ok. 5-6 minut). Mieszaj od czasu do czasu i uważaj, by się nie przypaliła.
Krok 4
Do cukinii dodaj wybite jajka i całość smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony wcześniej ser feta i smaż dalej, cały czas mieszając do czasu, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dopraw odrobiną świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie solą (ale pamiętaj, że feta jest słona więc zwykle jajecznicy nie trzeba już dosalać).
Krok 5
Jajecznicę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Na talerzu obok jajecznicy ułóż kilka listków mieszanki sałat, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz kromkę pełnoziarnistego chleba.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 450 kcal czyli 22,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 26,6 g |
Tłuszcz | 26,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 24 g |
Błonnik pokarmowy | 6,1 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
23.6% | 52.4% | 24% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Ten przepis, z małymi modyfikacjami, sprawdza się doskonale także dla osób na diecie odchudzającej. Wystarczy, że zrezygnujesz z dodatku chleba, a pełnotłustą fetę zastąpisz fetą w wersji light. W ten prosty sposób zmniejszysz kaloryczność porcji aż o 130 kcal (z 450 kcal na zaledwie 320 kcal).
- By zwiększyć poczucie poposiłkowej sytości możesz dodać więcej cukinii (ma tylko 17 kcal na 100 g).
- W tej zmienionej wersji danie jest nie tylko niskokaloryczne, ale i bardzo ubogie w węglowodany. Wiele osób po śniadaniach białkowo-tłuszczowych czuje sytość znacznie dłużej niż po śniadaniach bogatych w węglowodany. A przecież większe poczucie sytości po posiłku to mniejsza chęć podjadania miedzy posiłkami i skuteczniejsze odchudzanie.