Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Niecodzienna jajecznica z cukinią i fetą
https://mlecznakuchnia.pl/niecodzienna-jajecznica-z-cukinia-i-feta/

Niecodzienna jajecznica z cukinią i fetą

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

krótki opis:

Jeśli lubisz jajecznicę, ale masz już dość wszystkich klasycznych kombinacji spróbuj mojej ulubionej niecodziennej jajecznicy z cukinią i serem feta. Słona feta idealnie pasuje do jajek i delikatnego, lekko słodkawego smaku cukinii. Dzięki soczystym pomidorkom danie nabiera charakteru i apetycznie wygląda na talerzu. Taka jajecznica podana z kromką pełnoziarnistego pieczywa świetnie sprawdzi się jako zdrowe i sycące śniadanie dla całej rodziny. Tak smacznie rozpoczęty dzień musi być udany!

porada dietetyka:

Krok 1

Cukinię umyj, osusz i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do miseczki, dodaj 2 szczypty soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut, by odrobinę zmiękła i lekko puściła sok.

Krok 2

W tym czasie umyj i osusz liście sałaty, ser feta pokrój w małą kosteczkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Sałatę i pomidorki możesz od razu ułożyć na talerzu, na którym będziesz serwować jajecznicę.

Krok 3

Startą wcześniej cukinię odciśnij trochę z nadmiaru wody (rękoma lub wykorzystując gazę). Nie musisz robić tego bardzo dokładnie, pozostały nadmiar wody odparuje na patelni. Patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju rozgrzej na średniej mocy palnika. Włóż odciśniętą cukinię i smaż do czasu, aż cukinia będzie miękka i nadmiar wody z niej odparuje (zwykle ok. 5-6 minut). Mieszaj od czasu do czasu i uważaj, by się nie przypaliła.

Krok 4

Do cukinii dodaj wybite jajka i całość smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony wcześniej ser feta i smaż dalej, cały czas mieszając do czasu, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dopraw odrobiną świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie solą (ale pamiętaj, że feta jest słona więc zwykle jajecznicy nie trzeba już dosalać).

Krok 5

Jajecznicę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Na talerzu obok jajecznicy ułóż kilka listków mieszanki sałat, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz kromkę pełnoziarnistego chleba.