Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Niecodzienna jajecznica z cukinią i fetą https://mlecznakuchnia.pl/niecodzienna-jajecznica-z-cukinia-i-feta/ |
Cukinię umyj, osusz i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do miseczki, dodaj 2 szczypty soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut, by odrobinę zmiękła i lekko puściła sok.
W tym czasie umyj i osusz liście sałaty, ser feta pokrój w małą kosteczkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Sałatę i pomidorki możesz od razu ułożyć na talerzu, na którym będziesz serwować jajecznicę.
Startą wcześniej cukinię odciśnij trochę z nadmiaru wody (rękoma lub wykorzystując gazę). Nie musisz robić tego bardzo dokładnie, pozostały nadmiar wody odparuje na patelni. Patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju rozgrzej na średniej mocy palnika. Włóż odciśniętą cukinię i smaż do czasu, aż cukinia będzie miękka i nadmiar wody z niej odparuje (zwykle ok. 5-6 minut). Mieszaj od czasu do czasu i uważaj, by się nie przypaliła.
Do cukinii dodaj wybite jajka i całość smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony wcześniej ser feta i smaż dalej, cały czas mieszając do czasu, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dopraw odrobiną świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie solą (ale pamiętaj, że feta jest słona więc zwykle jajecznicy nie trzeba już dosalać).
Jajecznicę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Na talerzu obok jajecznicy ułóż kilka listków mieszanki sałat, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz kromkę pełnoziarnistego chleba.