Naleśniki gryczano-kakaowe
z twarogiem sernikowym, bananem i borówkami

porcje: 2
kalorie: 500
opis
Naleśniki gryczano-kakaowe z twarożkiem, bananem i borówkami to danie idealne dla kochających słodkie śniadania łasuchów. Mają ciemno-czekoladowy kolor i smakują prawie jak gorzka czekolada. By były bardziej pożywne do ich przygotowania zamiast oczyszczonej mąki pszennej użyłam bogatej w składniki odżywcze mąki gryczanej. Jej charakterystyczny i intensywny smak doskonale współgra z naturalnym kakao. Sercem tego pysznego dania jest nadzienie na bazie delikatnego twarogu sernikowego. Nadzienie jest słodkie, choć nie ma w nim dodatku cukru. Naturalnej słodyczy dodaje banan, a słodko-kwaśne, soczyste borówki są idealnym dopełnieniem całości.
składniki
Naleśniki gryczano-kakaowe:
- 70 g mąki gryczanej (1/2 szklanki)
- 150 ml mleka 2% tłuszczu (trochę ponad 1/2 szklanki)
- 50 ml wody gazowanej (1/5 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 10 g naturalnego kakao o obniżonej (do 10-12%) zawartości tłuszczu (2-2,5 łyżeczki)
- 10 g erytrolu (2 łyżeczki)
- szczypta soli
- 2-3 g oleju rzepakowego do posmarowania patelni (ok. 1/2 łyżeczki)
Nadzienie naleśników:
- 300 g twarogu sernikowego o obniżonej zawartości tłuszczu (najlepiej nie więcej niż 5% tłuszczu)
- 120 g dojrzałego, obranego banana (1 średnia sztuka)
- 240 g borówek amerykańskich
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wbij jajko, dodaj erytrol oraz szczyptę soli i przez około minutę miksuj mikserem lub po prostu dość mocno roztrzep rózgą albo widelcem. Dodaj mleko oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Mąkę gryczaną przesiej przez sitko i powoli dodaj do pozostałych składników, cały czas mieszając, do czasu, aż składniki połączą się i nie będzie grudek. Tak przygotowane ciasto odstaw na 15-20 minut (można na dłużej).
Krok 2
Gdy ciasto naleśnikowe „odpoczywa” przygotuj składniki nadzienia. W miseczce rozgnieć obranego banana widelcem. Dodaj twaróg sernikowy i całość dokładnie wymieszaj. Borówki umyj i osusz.
Krok 3
Po upływie 15-20 minut do odstawionego ciasta dodaj wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę więcej wody (konsystencja może się trochę różnić w zależności od użytej mąki).
Krok 4
Patelnię do naleśników (o nieprzywierającej powłoce) dobrze rozgrzej i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj minimalną ilością oleju przy pomocy kuchennego pędzelka. Za pomocą małej chochelki nalej na środek patelni porcję ciasta i kolistymi ruchami rozprowadź je cienką, równomierną warstwą po całej patelni. Naleśniki smaż na średniej mocy palnika, przez 1-1,5 minuty, do czasu, aż powierzchnia ciasta przeschnie, a naleśnik będzie łatwo odchodził od patelni. Użyj szpatułki, by podważyć naleśnik i zdecydowanym ruchem przekręć go na drugą stronę. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Gotowego naleśnika przełóż na płaski talerz. W ten sam sposób usmaż kolejne naleśniki. Z podanej ilości składników powinny wyjść 4 duże naleśniki (o średnicy ok. 25 cm), będą trochę grubsze niż tradycyjne.
Krok 5
Na każdym naleśniku równomiernie rozsmaruj porcję twarogu wymieszanego z bananem, a na nich ułóż borówki amerykańskie. Naleśniki zwiń w rulony i od razu podawaj. Aby ładniej prezentowały się na talerzu możesz przekroić je na pół, tak jak na zdjęciu.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 500 kcal czyli 25% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 28,1 g |
Tłuszcz | 13,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 62,5 g |
Błonnik pokarmowy | 8,2 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
22.5% | 24.7% | 52.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

- Te pyszne naleśniki to danie dobre nie tylko na śniadanie. Jeśli w ciągu dnia masz ochotę na słodką przekąskę zjedz pół porcji (1 naleśnik z nadzieniem). To wystarczy, aby nasycić kubki smakowe i sprawić sobie zdrową, czekoladową przyjemność, która idealnie pasuje do kawy. Taka przekąska jest znacznie zdrowsza, mniej kaloryczna i bardziej sycąca niż czekoladowy batonik czy ciastko.
- Twaróg sernikowy zwykle kupujemy, kiedy planujemy upiec sernik. Ale warto wykorzystać go także jako bazę do stworzenia rewelacyjnego nadzienia do naleśników. Twaróg sernikowy jest delikatny, puszysty i ma bardzo gładką, smarowną konsystencję. Dostępne na sklepowych półkach twarogi sernikowe bardzo różnią się od siebie składem i kalorycznością. Dlatego warto uważnie czytać etykiety. Jako nadzienie do naleśników najlepiej sprawdzi się produkt o niższej zawartości tłuszczu (najlepiej nie więcej niż 4-5% tłuszczu) i tym samym także niższej kaloryczności. Jeśli nie masz w domu twarogu sernikowego nadzienie do naleśników możesz przygotować wykorzystując serek naturalny albo dobrze rozgnieciony chudy twaróg wymieszany z niewielką ilością jogurtu greckiego.
- Mąka gryczana, z której przygotowane są te pyszne naleśniki, jest jedną z najbardziej wartościowych mąk. W porównaniu z mąką pszenną typ 550 (z niej zwykle robione są naleśniki) ma aż 25% więcej białka. Ma także ponad 2 razy więcej błonnika pokarmowego (aż 5,9 g błonnika na 100 g mąki, podczas gdy mąka pszenna typ 550 ma go tylko 2,2 g). Mąka gryczana ma też niższy indeks glikemiczny oraz wyższą zawartość potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i witamin z grupy B.