Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Naleśniki gryczano-kakaowe https://mlecznakuchnia.pl/nalesniki-gryczano-kakaowe/ |
Do miski wbij jajko, dodaj erytrol oraz szczyptę soli i przez około minutę miksuj mikserem lub po prostu dość mocno roztrzep rózgą albo widelcem. Dodaj mleko oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Mąkę gryczaną przesiej przez sitko i powoli dodaj do pozostałych składników, cały czas mieszając, do czasu, aż składniki połączą się i nie będzie grudek. Tak przygotowane ciasto odstaw na 15-20 minut (można na dłużej).
Gdy ciasto naleśnikowe „odpoczywa” przygotuj składniki nadzienia. W miseczce rozgnieć obranego banana widelcem. Dodaj twaróg sernikowy i całość dokładnie wymieszaj. Borówki umyj i osusz.
Po upływie 15-20 minut do odstawionego ciasta dodaj wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę więcej wody (konsystencja może się trochę różnić w zależności od użytej mąki).
Patelnię do naleśników (o nieprzywierającej powłoce) dobrze rozgrzej i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj minimalną ilością oleju przy pomocy kuchennego pędzelka. Za pomocą małej chochelki nalej na środek patelni porcję ciasta i kolistymi ruchami rozprowadź je cienką, równomierną warstwą po całej patelni. Naleśniki smaż na średniej mocy palnika, przez 1-1,5 minuty, do czasu, aż powierzchnia ciasta przeschnie, a naleśnik będzie łatwo odchodził od patelni. Użyj szpatułki, by podważyć naleśnik i zdecydowanym ruchem przekręć go na drugą stronę. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Gotowego naleśnika przełóż na płaski talerz. W ten sam sposób usmaż kolejne naleśniki. Z podanej ilości składników powinny wyjść 4 duże naleśniki (o średnicy ok. 25 cm), będą trochę grubsze niż tradycyjne.
Na każdym naleśniku równomiernie rozsmaruj porcję twarogu wymieszanego z bananem, a na nich ułóż borówki amerykańskie. Naleśniki zwiń w rulony i od razu podawaj. Aby ładniej prezentowały się na talerzu możesz przekroić je na pół, tak jak na zdjęciu.