Mrożony power bowl z domowym musli z patelni,

owocami i serkiem wiejskim

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 10-15 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 440.5

udostępnij

opis

Śniadanie słodkie czy wytrawne, węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe, nie ma jednego uniwersalnego. Każdy w zależności od potrzeb i własnych upodobań powinien wybrać swoje idealne, takie, które nasyci i będzie zapewniało dobre samopoczucie na resztę dnia. Dla tych, co lubią owsianki, ale nie mają ochoty na nie w upalne poranki polecamy mrożony, orzeźwiający power bowl, który przygotujesz zaledwie w kilka minut przed pracą.

składniki

  • 200 g serka wiejskiego light
  • 120 g banana (1 średni banan)
  • 100 g mrożonych owoców jagodowych
  • 20 g daktyle suszone (ok 2 duże daktyle)
  • 5 g olej rzepakowy (1 łyżeczka)

Domowe musli z patelni:

  • 60 g płatków owsianych (6 łyżek)
  • 15 g miodu (3 łyżeczki)
  • 20 g orzechów włoskich
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 10 g żurawiny suszonej

Dodatkowo do podania:

  • ulubione owoce najlepiej sezonowe

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banana pokrój na plasterki, włóż do pojemnika i zamroź. Uwaga! Najlepiej zamrozić dzień wcześniej, możesz też przygotować ze świeżym bananem i tylko mrożonymi owocami.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej. Orzechy posiekaj. Płatki owsiane wsyp na rozgrzaną patelnię, przemieszaj od czasu do czasu, następnie dodaj żurawinę, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, całość upraż na złoty kolor. Na koniec dodaj miód, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Banana, serek wiejski, daktyle i mrożone owoce jagodowe zmiksuj dokładnie w blenderze, następnie rozlej do salaterek.

Krok 4

Na wierzch posyp przygotowane musli z patelni i dodaj ulubione owoce.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 440,5 kcal czyli 22% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 18 g
Tłuszcz 17,5 g
Węglowodany przyswajalne 50 g
Błonnik pokarmowy 4 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

16.3% 35.8% 47.9%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Przygotowywanie mrożonego bowla z dodatkiem serka wiejskiego zwiększy ilość białka w posiłku, a co za tym idzie zwiększy jego sytość. Jeśli przygotujesz musli z patelni bez dodatku miodu lub zmniejszysz śniadanie to będzie idealne również dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.
  • Ilość kalorii w tym posiłku możesz zredukować ograniczając ilość musli, a zwiększając ilość owoców, dzięki temu otrzymasz większe objętościowo śniadanie, które będzie syciło podobnie.
  • Domowe musli z patelni możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w zamkniętym słoiku, dzięki temu w kolejnych dniach przygotowanie tego śniadania zajmie jeszcze mniej czasu.
  • Bardzo dojrzałe banany zamiast wyrzucać krój na bieżąco i zamrażaj, dzięki czemu baza do bowla będzie zawsze pod ręką.
  • Serek wiejski można wymienić na jogurt naturalny skyr, kefir lub maślankę.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.