Mrożony jogurt z czereśniami, czekoladą,

malinami i pistacjami

fot. Patrycja Kulczycka
4.5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 120 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 205

udostępnij

opis

Lody na przekąskę? Czemu nie. Banalnie prosty, smaczny i orzeźwiający deser idealnie sprawdzi się w upalne dni. Wystarczy jogurt, ulubione owoce, orzechy wykonasz w kilka minut, a najtrudniejsze w przepisie to cierpliwość i oczekiwanie na zamrożenie. Mrożony jogurt można przygotować wieczorem, a następnego dnia cieszyć się owocowym, lodowym deserem.

składniki

  • 330 g jogurt naturalny skyr
  • 10 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 50 g malin
  • 50 g borówek
  • 50 g czereśni
  • 10 g pistacji
  • 20 g erytrolu lub miodu

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj odpowiedni naczynie do zamrażania, wyłóż je papierem do pieczenia. Ważne by pudełko do zamrażania było odpowiednio duże, jogurt szybciej się zamrozi i lepiej go będzie kroić.

Krok 2

Jogurt wymieszaj z erytrolem lub miodem, tak przygotowaną masę wlej do wyłożonego papierem naczynia, rozłóż równomiernie na dnie.

Krok 3

Czekoladę i orzechy posiekaj. Maliny i borówkę opłucz pod bieżącą wodą. Czereśnie umyj i wypestkuj.

Krok 4

Owoce i orzechy rozłóż na jogurcie, delikatnie wciskając je w środek.

Krok 5

Tak przygotowany jogurt wstaw do zamrażalnika na min. 2h (czas mrożenia zależy od grubości warstwy jogurtu).

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 205 kcal czyli 10,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 7,8 g
Tłuszcz 10,4 g
Węglowodany przyswajalne 29 g
Błonnik pokarmowy 3,3 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

15.2% 34% 50.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Zamiana cukru na erytrol (erytrytol) obniży kaloryczność dania, ilość dodana do przepisu nie jest znacząca, dlatego można użyć zwykłego cukru.
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
  • Miód to substancja słodząca składająca się z glukozy i fruktozy i choć jej wartość odżywcza jest wyższa oraz posiada właściwości bakteriobójcze i antybiotyczne to wpływa na poziom cukru we krwi. Z dużą ostrożnością do miodu powinny podchodzić osoby z cukrzycą i insulinoopornością oraz te w procesie redukcji masy ciała. Miód pomimo wszystkich swoich atutów i prozdrowotnych właściwości jest produktem wysokoenergetycznym, jedna łyżeczka miodu to ok. 40 kcal.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.