Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Mrożony jogurt z czereśniami, czekoladą,
https://mlecznakuchnia.pl/mrozony-jogurt-z-czeresniami-czekolada/

Mrożony jogurt z czereśniami, czekoladą,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Lody na przekąskę? Czemu nie. Banalnie prosty, smaczny i orzeźwiający deser idealnie sprawdzi się w upalne dni. Wystarczy jogurt, ulubione owoce, orzechy wykonasz w kilka minut, a najtrudniejsze w przepisie to cierpliwość i oczekiwanie na zamrożenie. Mrożony jogurt można przygotować wieczorem, a następnego dnia cieszyć się owocowym, lodowym deserem.

porada dietetyka:

Krok 1

Przygotuj odpowiedni naczynie do zamrażania, wyłóż je papierem do pieczenia. Ważne by pudełko do zamrażania było odpowiednio duże, jogurt szybciej się zamrozi i lepiej go będzie kroić.

Krok 2

Jogurt wymieszaj z erytrolem lub miodem, tak przygotowaną masę wlej do wyłożonego papierem naczynia, rozłóż równomiernie na dnie.

Krok 3

Czekoladę i orzechy posiekaj. Maliny i borówkę opłucz pod bieżącą wodą. Czereśnie umyj i wypestkuj.

Krok 4

Owoce i orzechy rozłóż na jogurcie, delikatnie wciskając je w środek.

Krok 5

Tak przygotowany jogurt wstaw do zamrażalnika na min. 2h (czas mrożenia zależy od grubości warstwy jogurtu).