Mrożony jogurt z czereśniami, czekoladą,
malinami i pistacjami
porcje: 2
kalorie: 205
opis
Lody na przekąskę? Czemu nie. Banalnie prosty, smaczny i orzeźwiający deser idealnie sprawdzi się w upalne dni. Wystarczy jogurt, ulubione owoce, orzechy wykonasz w kilka minut, a najtrudniejsze w przepisie to cierpliwość i oczekiwanie na zamrożenie. Mrożony jogurt można przygotować wieczorem, a następnego dnia cieszyć się owocowym, lodowym deserem.
składniki
- 330 g jogurt naturalny skyr
- 10 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 50 g malin
- 50 g borówek
- 50 g czereśni
- 10 g pistacji
- 20 g erytrolu lub miodu
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj odpowiedni naczynie do zamrażania, wyłóż je papierem do pieczenia. Ważne by pudełko do zamrażania było odpowiednio duże, jogurt szybciej się zamrozi i lepiej go będzie kroić.
Krok 2
Jogurt wymieszaj z erytrolem lub miodem, tak przygotowaną masę wlej do wyłożonego papierem naczynia, rozłóż równomiernie na dnie.
Krok 3
Czekoladę i orzechy posiekaj. Maliny i borówkę opłucz pod bieżącą wodą. Czereśnie umyj i wypestkuj.
Krok 4
Owoce i orzechy rozłóż na jogurcie, delikatnie wciskając je w środek.
Krok 5
Tak przygotowany jogurt wstaw do zamrażalnika na min. 2h (czas mrożenia zależy od grubości warstwy jogurtu).
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 205 kcal czyli 10,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 7,8 g |
Tłuszcz | 10,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 29 g |
Błonnik pokarmowy | 3,3 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
15.2% | 34% | 50.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Zamiana cukru na erytrol (erytrytol) obniży kaloryczność dania, ilość dodana do przepisu nie jest znacząca, dlatego można użyć zwykłego cukru.
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
- Miód to substancja słodząca składająca się z glukozy i fruktozy i choć jej wartość odżywcza jest wyższa oraz posiada właściwości bakteriobójcze i antybiotyczne to wpływa na poziom cukru we krwi. Z dużą ostrożnością do miodu powinny podchodzić osoby z cukrzycą i insulinoopornością oraz te w procesie redukcji masy ciała. Miód pomimo wszystkich swoich atutów i prozdrowotnych właściwości jest produktem wysokoenergetycznym, jedna łyżeczka miodu to ok. 40 kcal.