Mrożone ciasteczka ze skyrem,

borówkami i czekoladą

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: mniej niż 15 min, 3h mrożenia

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 879

udostępnij

opis

Kiedy upał daje się we znaki i przychodzi ochota na małe orzeźwienie, wtedy z pomocą przychodzą ekspresowe, mrożone ciasteczka z sezonowymi owocami. Zdrowa i pożywna przekąska, idealnie sprawdzi się jako II śniadanie czy podwieczorek. Ich przygotowanie zajmie jedynie kilka minut - więcej czasu potrzeba na zamrożenie ciasteczek.

składniki

  • 150 g waniliowego skyru
  • 200 g borówek
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 10 g oleju kokosowego

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Borówki dokładnie umyj i osusz. 20 g gorzkiej czekolady posiekaj.

KROK 2:

Skyr wymieszaj z borówkami, posiekaną czekoladą, następnie łyżką nałóż porcje skyru z owocami na wyłożoną papierem deskę lub talerz. Tak przygotowane ciasteczka włóż do zamrażalnika na minimum 3 h.

KROK 3:

Pozostałą czekoladę i olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zamrożone ciasteczka zanurzaj w czekoladzie, włóż na 10 minut do lodówki. Ciasteczka przechowuj w zamrażalniku.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 293 kcal
Białko 7,5 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany przyswajalne 34 g
Błonnik pokarmowy 6,5 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

10.2% 46% 43.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Do ciasteczek możesz wykorzystać inne, sezonowe owoce np. jagody, truskawki czy maliny.
  • Możesz przygotować większą ilość ciasteczek, przechowywać je w zamrażalniku i sięgnąć po nie zawsze kiedy będzie ochota na coś słodkiego.
  • Mrożone ciasteczka to zdrowsza alternatywa dla lodów, jak również źródło białka i porcja owoców w dziennej racji pokarmowej.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.