Mocno serowa zapiekanka jajeczna

z cheddarem, mozzarellą, brokułem i cukinią

fot. Dorota Osóbka
4
(5)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 50-55 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 380

udostępnij

opis

Jeśli po powrocie z pracy masz chęć na ciepłą, ale nie wymagającą zbyt dużo pracy kolację, to ten przepis jest dla Ciebie. Wszystko przygotujesz w zaledwie 15-20 minut, a reszta potrzebnego czasu to już tylko pieczenie. Kiedy piekarnik pracuje, Ty możesz zająć się swoimi sprawami lub po prostu trochę odpocząć. Serowo-jajeczna zapiekanka to danie idealne dla osób, które wieczorem unikają jedzenia węglowodanów – jest ich w tym przepisie bardzo mało (zaledwie 9% energii). Danie jest pyszne zarówno zaraz po przygotowaniu, jak też odgrzewane. Możesz więc zrobić większą porcję, którą rano odgrzejesz na śniadanie lub zabierzesz do pracy jako lunch.

składniki

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 200 g różyczek brokułu (1/2 brokułu po usunięciu odpadków)
  • 250 g cukinii (3/4 średniej sztuki)
  • 50 g sera cheddar (ewentualnie możesz go zamienić na swój ulubiony żółty ser)
  • 60 g sera mozzarella (1/2 kulki)
  • 3-4 g masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego (1/2 łyżeczki)
  • sól i pieprz (do smaku)
  • dodatkowo: przygotuj prostokątną formę do zapiekania o wymiarach ok. 30 x 16 cm

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, osusz i razem ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Włóż do miseczki, posyp dość obficie solą (ok. 1/2 łyżeczki), dokładnie wymieszaj i odstaw przynajmniej na 10-15 minut (lub dłużej), by puściła sok.

Krok 2

W tym czasie brokuł podziel na malutkie różyczki i ugotuj w wodzie lub na parze. Gotuj krótko, dosłownie kilka minut, tak by różyczki pozostały lekko chrupiące.

Krok 3

Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę także zetrzyj na tarce, pokrój albo po prostu porwij w palcach na małe kawałki. Możesz ją też lekko osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody.

Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 0C (grzanie góra-dół).

Krok 4

Startą wcześniej cukinię dokładnie odciśnij z nadmiaru wody (rękoma lub wykorzystując gazę). Zrób to jak najdokładniej, w przeciwnym razie zapiekanka będzie dużo dłużej się piekła lub po pieczeniu będzie wodnista w środku. Po odciśnięciu możesz ją nawet dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Początkowa masa cukinii powinna się zmniejszyć przynajmniej o 1/3 lub nawet więcej.

Krok 5

Jajka wbij do misy, dodaj sporą szczyptę soli i ubijaj przez ok. 1-2 minuty rózgą lub mikserem, na dużych obrotach, by je trochę napowietrzyć. Do jajek dodaj mocno odciśniętą cukinię oraz starty ser cheddar, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Żaroodporną formę do zapiekania wysmaruj wewnątrz odrobiną masła i przelej do niej masę jajeczno-serową. Całość posyp startą lub porwaną na kawałki mozzarellą. Na wierzchu poukładaj różyczki ugotowanego brokułu, lekko wciskając je w masę jajeczno-serową.

Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez ok. 30-35 minut lub odrobinę dłużej, jeśli będzie potrzeba.

Krok 7

Po upieczeniu zapiekankę wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut, by lekko przestygła i aby stygnący ser dobrze związał całość.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 380 kcal czyli 19% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 31,1 g
Tłuszcz 24,6 g
Węglowodany przyswajalne 6,9 g
Błonnik pokarmowy 3,8 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

32.7% 58.3% 9%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Miękka, delikatnie śmietankowa mozzarella to typowy włoski ser zaliczany do serów podpuszczkowych z masy parzonej. Do tej samej grupy należy polski oscypek, choć w smaku i konsystencji oba sery bardzo się od siebie różnią. Mozzarella najczęściej sprzedawana jest w postaci małych kulek lub większych kul (często o masie 125 g) zanurzonych w osolonej wodzie lub serwatce. Oczywiście, jak wszystkie produkty mleczne musi być przechowywana w lodówce. Jeśli po otwarciu nie zużyjesz od razu całego opakowania, to nie wylewaj płynu. Przelej go do zamykanego pojemniczka i zanurz w nim niewykorzystaną mozzarellę. W ten sposób ser nie wyschnie i zachowa swoją miękką i delikatną konsystencję. Ale nawet w tej postaci nie należy przechowywać otwartej mozzarelli zbyt długo. Trzeba zużyć ją w ciągu maksymalnie 2-3 dni, ale najlepiej zrobić to w pierwszej dobie.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 5

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.