Mocno serowa zapiekanka jajeczna
z cheddarem, mozzarellą, brokułem i cukinią
porcje: 2
kalorie: 380
opis
Jeśli po powrocie z pracy masz chęć na ciepłą, ale nie wymagającą zbyt dużo pracy kolację, to ten przepis jest dla Ciebie. Wszystko przygotujesz w zaledwie 15-20 minut, a reszta potrzebnego czasu to już tylko pieczenie. Kiedy piekarnik pracuje, Ty możesz zająć się swoimi sprawami lub po prostu trochę odpocząć. Serowo-jajeczna zapiekanka to danie idealne dla osób, które wieczorem unikają jedzenia węglowodanów – jest ich w tym przepisie bardzo mało (zaledwie 9% energii). Danie jest pyszne zarówno zaraz po przygotowaniu, jak też odgrzewane. Możesz więc zrobić większą porcję, którą rano odgrzejesz na śniadanie lub zabierzesz do pracy jako lunch.
składniki
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 g różyczek brokułu (1/2 brokułu po usunięciu odpadków)
- 250 g cukinii (3/4 średniej sztuki)
- 50 g sera cheddar (ewentualnie możesz go zamienić na swój ulubiony żółty ser)
- 60 g sera mozzarella (1/2 kulki)
- 3-4 g masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego (1/2 łyżeczki)
- sól i pieprz (do smaku)
- dodatkowo: przygotuj prostokątną formę do zapiekania o wymiarach ok. 30 x 16 cm
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj, osusz i razem ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Włóż do miseczki, posyp dość obficie solą (ok. 1/2 łyżeczki), dokładnie wymieszaj i odstaw przynajmniej na 10-15 minut (lub dłużej), by puściła sok.
Krok 2
W tym czasie brokuł podziel na malutkie różyczki i ugotuj w wodzie lub na parze. Gotuj krótko, dosłownie kilka minut, tak by różyczki pozostały lekko chrupiące.
Krok 3
Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę także zetrzyj na tarce, pokrój albo po prostu porwij w palcach na małe kawałki. Możesz ją też lekko osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody.
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 0C (grzanie góra-dół).
Krok 4
Startą wcześniej cukinię dokładnie odciśnij z nadmiaru wody (rękoma lub wykorzystując gazę). Zrób to jak najdokładniej, w przeciwnym razie zapiekanka będzie dużo dłużej się piekła lub po pieczeniu będzie wodnista w środku. Po odciśnięciu możesz ją nawet dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Początkowa masa cukinii powinna się zmniejszyć przynajmniej o 1/3 lub nawet więcej.
Krok 5
Jajka wbij do misy, dodaj sporą szczyptę soli i ubijaj przez ok. 1-2 minuty rózgą lub mikserem, na dużych obrotach, by je trochę napowietrzyć. Do jajek dodaj mocno odciśniętą cukinię oraz starty ser cheddar, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Żaroodporną formę do zapiekania wysmaruj wewnątrz odrobiną masła i przelej do niej masę jajeczno-serową. Całość posyp startą lub porwaną na kawałki mozzarellą. Na wierzchu poukładaj różyczki ugotowanego brokułu, lekko wciskając je w masę jajeczno-serową.
Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez ok. 30-35 minut lub odrobinę dłużej, jeśli będzie potrzeba.
Krok 7
Po upieczeniu zapiekankę wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut, by lekko przestygła i aby stygnący ser dobrze związał całość.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 380 kcal czyli 19% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 31,1 g |
Tłuszcz | 24,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 6,9 g |
Błonnik pokarmowy | 3,8 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
32.7% | 58.3% | 9% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Miękka, delikatnie śmietankowa mozzarella to typowy włoski ser zaliczany do serów podpuszczkowych z masy parzonej. Do tej samej grupy należy polski oscypek, choć w smaku i konsystencji oba sery bardzo się od siebie różnią. Mozzarella najczęściej sprzedawana jest w postaci małych kulek lub większych kul (często o masie 125 g) zanurzonych w osolonej wodzie lub serwatce. Oczywiście, jak wszystkie produkty mleczne musi być przechowywana w lodówce. Jeśli po otwarciu nie zużyjesz od razu całego opakowania, to nie wylewaj płynu. Przelej go do zamykanego pojemniczka i zanurz w nim niewykorzystaną mozzarellę. W ten sposób ser nie wyschnie i zachowa swoją miękką i delikatną konsystencję. Ale nawet w tej postaci nie należy przechowywać otwartej mozzarelli zbyt długo. Trzeba zużyć ją w ciągu maksymalnie 2-3 dni, ale najlepiej zrobić to w pierwszej dobie.