Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Mocno serowa zapiekanka jajeczna
https://mlecznakuchnia.pl/mocno-serowa-zapiekanka-jajeczna/

Mocno serowa zapiekanka jajeczna

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Jeśli po powrocie z pracy masz chęć na ciepłą, ale nie wymagającą zbyt dużo pracy kolację, to ten przepis jest dla Ciebie. Wszystko przygotujesz w zaledwie 15-20 minut, a reszta potrzebnego czasu to już tylko pieczenie. Kiedy piekarnik pracuje, Ty możesz zająć się swoimi sprawami lub po prostu trochę odpocząć. Serowo-jajeczna zapiekanka to danie idealne dla osób, które wieczorem unikają jedzenia węglowodanów – jest ich w tym przepisie bardzo mało (zaledwie 9% energii). Danie jest pyszne zarówno zaraz po przygotowaniu, jak też odgrzewane. Możesz więc zrobić większą porcję, którą rano odgrzejesz na śniadanie lub zabierzesz do pracy jako lunch.

porada dietetyka:

Krok 1

Cukinię umyj, osusz i razem ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Włóż do miseczki, posyp dość obficie solą (ok. 1/2 łyżeczki), dokładnie wymieszaj i odstaw przynajmniej na 10-15 minut (lub dłużej), by puściła sok.

Krok 2

W tym czasie brokuł podziel na malutkie różyczki i ugotuj w wodzie lub na parze. Gotuj krótko, dosłownie kilka minut, tak by różyczki pozostały lekko chrupiące.

Krok 3

Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę także zetrzyj na tarce, pokrój albo po prostu porwij w palcach na małe kawałki. Możesz ją też lekko osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody.

Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 0C (grzanie góra-dół).

Krok 4

Startą wcześniej cukinię dokładnie odciśnij z nadmiaru wody (rękoma lub wykorzystując gazę). Zrób to jak najdokładniej, w przeciwnym razie zapiekanka będzie dużo dłużej się piekła lub po pieczeniu będzie wodnista w środku. Po odciśnięciu możesz ją nawet dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Początkowa masa cukinii powinna się zmniejszyć przynajmniej o 1/3 lub nawet więcej.

Krok 5

Jajka wbij do misy, dodaj sporą szczyptę soli i ubijaj przez ok. 1-2 minuty rózgą lub mikserem, na dużych obrotach, by je trochę napowietrzyć. Do jajek dodaj mocno odciśniętą cukinię oraz starty ser cheddar, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Żaroodporną formę do zapiekania wysmaruj wewnątrz odrobiną masła i przelej do niej masę jajeczno-serową. Całość posyp startą lub porwaną na kawałki mozzarellą. Na wierzchu poukładaj różyczki ugotowanego brokułu, lekko wciskając je w masę jajeczno-serową.

Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez ok. 30-35 minut lub odrobinę dłużej, jeśli będzie potrzeba.

Krok 7

Po upieczeniu zapiekankę wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut, by lekko przestygła i aby stygnący ser dobrze związał całość.