Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Mocno serowa zapiekanka jajeczna https://mlecznakuchnia.pl/mocno-serowa-zapiekanka-jajeczna/ |
Cukinię umyj, osusz i razem ze skórką zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Włóż do miseczki, posyp dość obficie solą (ok. 1/2 łyżeczki), dokładnie wymieszaj i odstaw przynajmniej na 10-15 minut (lub dłużej), by puściła sok.
W tym czasie brokuł podziel na malutkie różyczki i ugotuj w wodzie lub na parze. Gotuj krótko, dosłownie kilka minut, tak by różyczki pozostały lekko chrupiące.
Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę także zetrzyj na tarce, pokrój albo po prostu porwij w palcach na małe kawałki. Możesz ją też lekko osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody.
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 0C (grzanie góra-dół).
Startą wcześniej cukinię dokładnie odciśnij z nadmiaru wody (rękoma lub wykorzystując gazę). Zrób to jak najdokładniej, w przeciwnym razie zapiekanka będzie dużo dłużej się piekła lub po pieczeniu będzie wodnista w środku. Po odciśnięciu możesz ją nawet dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Początkowa masa cukinii powinna się zmniejszyć przynajmniej o 1/3 lub nawet więcej.
Jajka wbij do misy, dodaj sporą szczyptę soli i ubijaj przez ok. 1-2 minuty rózgą lub mikserem, na dużych obrotach, by je trochę napowietrzyć. Do jajek dodaj mocno odciśniętą cukinię oraz starty ser cheddar, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Żaroodporną formę do zapiekania wysmaruj wewnątrz odrobiną masła i przelej do niej masę jajeczno-serową. Całość posyp startą lub porwaną na kawałki mozzarellą. Na wierzchu poukładaj różyczki ugotowanego brokułu, lekko wciskając je w masę jajeczno-serową.
Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez ok. 30-35 minut lub odrobinę dłużej, jeśli będzie potrzeba.
Po upieczeniu zapiekankę wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut, by lekko przestygła i aby stygnący ser dobrze związał całość.