Mocno czekoladowy mus z mascarpone

i malinami

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 4

kaloriekalorie: 351.8

udostępnij

opis

Mocno czekoladowy mus z malinami to propozycja na deser dla miłośników słodkości. Gorzka czekolada, kwaśne maliny idealnie się uzupełniają, a kremowy serek mascarpone nadaje aksamitnej konsystencji. Do przygotowania musu potrzebujesz tylko kilku składników i za pół godziny możesz rozkoszować się czekoladowym deserem jak z cukierni.

składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 20 g erytrolu lub cukru (2 łyżeczki)
  • 10 g żelatyny

Dodatkowo:

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody.

Krok 2

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj do niej erytrol, dokładnie wymieszaj. Rozpuszczoną czekoladę odstaw do lekkiego wystudzenia.

Krok 3

Mascarpone wymieszaj dokładnie z żelatyną i przestudzoną czekoladą, przelej do pucharków i odstaw do lodówki na 20 minut.

Krok 4

Maliny zmiksuj na mus. Musem malinowym polej krem czekoladowy. Możesz dodatkowo udekorować krem malinami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 351,8 kcal czyli 17,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 6,3 g
Tłuszcz 31,6 g
Węglowodany przyswajalne 10 g
Błonnik pokarmowy 3,7 g

każda porcja to: 1/4 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

7.2% 80.1% 12.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Mocno czekoladowy mus z mascarpone z malinami z pewnością nie jest fit deserem, wszystko za sprawą ilości tłuszczu jakim charakteryzuje się serek mascarpone. Nic jednak straconego, bo ten deser z powodzeniem można przygotować w lżejszej wersji. Zamiast serka mascarpone użyj jogurtu naturalnego skyr lub greckiego. Dzięki tej zamianie oszczędzisz 50 % kalorii, w porcji uzyskasz jedynie 6,7 g tłuszczu i 10 g białka, bez obaw smak zostanie ten sam.
  • Zamiana cukru na erytrol obniży kaloryczność dania, ilość dodana do przepisu nie jest znacząca, dlatego można użyć zwykłego cukru.
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.