Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Mocno czekoladowy mus z mascarpone
https://mlecznakuchnia.pl/mocno-czekoladowy-mus-z-mascarpone/

Mocno czekoladowy mus z mascarpone

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

Mocno czekoladowy mus z malinami to propozycja na deser dla miłośników słodkości. Gorzka czekolada, kwaśne maliny idealnie się uzupełniają, a kremowy serek mascarpone nadaje aksamitnej konsystencji. Do przygotowania musu potrzebujesz tylko kilku składników i za pół godziny możesz rozkoszować się czekoladowym deserem jak z cukierni.

porada dietetyka:

Krok 1

Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody.

Krok 2

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj do niej erytrol, dokładnie wymieszaj. Rozpuszczoną czekoladę odstaw do lekkiego wystudzenia.

Krok 3

Mascarpone wymieszaj dokładnie z żelatyną i przestudzoną czekoladą, przelej do pucharków i odstaw do lodówki na 20 minut.

Krok 4

Maliny zmiksuj na mus. Musem malinowym polej krem czekoladowy. Możesz dodatkowo udekorować krem malinami.