Mocno czekoladowy mus z mascarpone
i malinami
porcje: 4
kalorie: 351.8
opis
Mocno czekoladowy mus z malinami to propozycja na deser dla miłośników słodkości. Gorzka czekolada, kwaśne maliny idealnie się uzupełniają, a kremowy serek mascarpone nadaje aksamitnej konsystencji. Do przygotowania musu potrzebujesz tylko kilku składników i za pół godziny możesz rozkoszować się czekoladowym deserem jak z cukierni.
składniki
- 250 g serka mascarpone
- 50 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 20 g erytrolu lub cukru (2 łyżeczki)
- 10 g żelatyny
Dodatkowo:
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody.
Krok 2
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj do niej erytrol, dokładnie wymieszaj. Rozpuszczoną czekoladę odstaw do lekkiego wystudzenia.
Krok 3
Mascarpone wymieszaj dokładnie z żelatyną i przestudzoną czekoladą, przelej do pucharków i odstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 4
Maliny zmiksuj na mus. Musem malinowym polej krem czekoladowy. Możesz dodatkowo udekorować krem malinami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 351,8 kcal czyli 17,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 6,3 g |
Tłuszcz | 31,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 10 g |
Błonnik pokarmowy | 3,7 g |
każda porcja to: 1/4 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
7.2% | 80.1% | 12.7% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Mocno czekoladowy mus z mascarpone z malinami z pewnością nie jest fit deserem, wszystko za sprawą ilości tłuszczu jakim charakteryzuje się serek mascarpone. Nic jednak straconego, bo ten deser z powodzeniem można przygotować w lżejszej wersji. Zamiast serka mascarpone użyj jogurtu naturalnego skyr lub greckiego. Dzięki tej zamianie oszczędzisz 50 % kalorii, w porcji uzyskasz jedynie 6,7 g tłuszczu i 10 g białka, bez obaw smak zostanie ten sam.
- Zamiana cukru na erytrol obniży kaloryczność dania, ilość dodana do przepisu nie jest znacząca, dlatego można użyć zwykłego cukru.
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.