Migdałowe muffinki na maślance

z brzoskwiniami

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 12

kaloriekalorie: 171

udostępnij

opis

Puszyste, delikatne ciasto z płatkami migdałów i soczystymi brzoskwiniami, tak pachnie lato. Szybkie w przygotowaniu, mięciutkie babeczki, które przygotujesz w kilka minut, stworzą idealny duet z popołudniową kawą. Spróbuj koniecznie!

składniki

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 125 ml maślanki naturalnej
  • 200 g świeżych brzoskwiń
  • 60 g cukru lub ksylitolu
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 20 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, płatki migdałowe, proszek do pieczenia, szczyptę soli i  cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z maślanką. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.

KROK 2:

Brzoskwinie dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Pokrojone brzoskwinie dodaj do ciasta, wymieszaj.

KROK 3:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 4:

Blaszkę do wypiekania muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub papierkami do babeczek (jeśli nie masz dedykowanej do wypiekania babeczek blaszki, możesz wykorzystać silikonowe foremki).

KROK 5:

Ciasto wlewaj porcjami do papierków, na wierzch posyp płatkami migdałów.

KROK 6:

Muffinki piecz około 30-35 minut.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 171 kcal, czyli 8,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 5,4 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany przyswajalne 20,5 g
Błonnik pokarmowy 0,5 g

każda porcja to: 1/12 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

12.6% 36.8% 50.6%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Do muffinek można wykorzystać brzoskwinie z puszki, należy je jednak odlać z zalewy i przepłukać.
  • Warto wspomnieć, że sama muffinka nie powinna stanowić samodzielnego posiłku. Warto zjeść ją w towarzystwie jogurtu i/lub owoców, wówczas takie zestawienie będzie mogło stanowić drugie śniadanie lub podwieczorek
  • Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, powinny wymienić cukier na ksylitol, przygotować muffinki ze świeżymi owocami, a muffinki zjadać po głównym posiłku lub w towarzystwie dodatku białkowego na przykład jogurtu lub kefiru.
  • Maślanka to fermentowany, produkt uboczny wytwarzania masła, ma delikatny, lekko kwaśny smak. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Wspomaga florę bakteryjną jelit dzięki zawartości bakterii mlekowych. Jest dobry źródłem wapnia i lecytyny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, placków czy domowych wypieków.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.