Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Migdałowe muffinki na maślance
https://mlecznakuchnia.pl/migdalowe-muffinki-na-maslance/

Migdałowe muffinki na maślance

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/12

krótki opis:

Puszyste, delikatne ciasto z płatkami migdałów i soczystymi brzoskwiniami, tak pachnie lato. Szybkie w przygotowaniu, mięciutkie babeczki, które przygotujesz w kilka minut, stworzą idealny duet z popołudniową kawą. Spróbuj koniecznie!

porada dietetyka:

KROK 1:

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, płatki migdałowe, proszek do pieczenia, szczyptę soli i  cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z maślanką. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.

KROK 2:

Brzoskwinie dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Pokrojone brzoskwinie dodaj do ciasta, wymieszaj.

KROK 3:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 4:

Blaszkę do wypiekania muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub papierkami do babeczek (jeśli nie masz dedykowanej do wypiekania babeczek blaszki, możesz wykorzystać silikonowe foremki).

KROK 5:

Ciasto wlewaj porcjami do papierków, na wierzch posyp płatkami migdałów.

KROK 6:

Muffinki piecz około 30-35 minut.