Meksykańskie burrito z czerwoną fasolą,

mozzarellą i awokado

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 678

udostępnij

opis

Jak przenieść się na inny kontynent we własnej kuchni? Koniecznie przygotuj meksykańską tortillę z tego przepisu, by poczuć się jak na wakacjach w Ameryce Południowej. Kremowe guacamole, chrupiąca papryka, czerwona cebula i sycąca czerwona fasola z delikatną ciągnąca się mozzarellą, do tego kwaśna śmietana - to połączenie idealne, typowe dla pikantnej, meksykańskiej kuchni.

składniki

  • 60 g czerwonej fasoli w puszce
  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • 45 g mozzarelli
  • 50 g pomidora
  • 20 g śmietany 12% tłuszczu
  • 50 g czerwonej papryki
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 60 g awokado
  • 5 g czosnku (1 ząbek)
  • sok z cytryny(½ łyżeczki)

Dodatkowo do podania:

  • kolendra świeża lub suszona
  • 20 g ostrych papryczek

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, a miąższ ugnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny, następnie wymieszaj z połową posiekanej cebuli i czerwoną papryką. Dopraw szczyptą soli, pieprzem, kolendrą i ostrą papryką.

KROK 2:

Pozostałą paprykę, cebulę pokrój w kostkę. Fasolę odlej z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Mozzarellę pokrusz na mniejsze kawałki.

KROK 3:

Tortillę ułóż na talerzu, posmaruj pastą z awokado, następnie dodaj pokruszoną mozzarellę, kwaśną śmietanę, fasolę, paprykę, cebulę, świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Tortillę zwiń.

KROK 4: Tak przygotowaną tortillę podgrzej na beztłuszczowej patelni z obu stron na złoty kolor.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 678 kcal, czyli 34% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 32,3 g
Tłuszcz 27,2 g
Węglowodany przyswajalne 77,8 g
Błonnik pokarmowy 12,2 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

19.1% 36.1% 43.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Nasiona roślin strączkowych, do których należy również fasola mogą wywoływać dyskomfort trawienny u osób, które jedzą te produkty rzadko. Warto jednak pamiętać, że strawność nasion strączkowych zależy w dużej mierze od odpowiedniego ich przygotowania. Dla osób, które chcą oszczędzić sobie czas śmiało mogą korzystać ze strączków w słoiku lub w puszcze, które charakteryzują się lepszą strawnością.
  • Nasiona roślin strączkowych to bogactwo błonnika i składników mineralnych, jak również doskonałe źródłem białka u osób na diecie wegetariańskiej. Do tradycyjnej diety warto włączyć nasiona roślin strączkowych ze względu na ich prozdrowotne właściwości m.in. wpływ na obniżenie cholesterolu i działanie przeciwzapalne.
  • Meksykańskie burrito to rewelacyjny pomysł na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi by wzbogacić codzienne menu o nasiona roślin strączkowych.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.