Meksykańskie burrito z czerwoną fasolą,
mozzarellą i awokado
porcje: 1
kalorie: 678
opis
Jak przenieść się na inny kontynent we własnej kuchni? Koniecznie przygotuj meksykańską tortillę z tego przepisu, by poczuć się jak na wakacjach w Ameryce Południowej. Kremowe guacamole, chrupiąca papryka, czerwona cebula i sycąca czerwona fasola z delikatną ciągnąca się mozzarellą, do tego kwaśna śmietana - to połączenie idealne, typowe dla pikantnej, meksykańskiej kuchni.
składniki
- 60 g czerwonej fasoli w puszce
- 1 tortilla pełnoziarnista
- 45 g mozzarelli
- 50 g pomidora
- 20 g śmietany 12% tłuszczu
- 50 g czerwonej papryki
- 30 g czerwonej cebuli
- 60 g awokado
- 5 g czosnku (1 ząbek)
- sok z cytryny(½ łyżeczki)
Dodatkowo do podania:
- kolendra świeża lub suszona
- 20 g ostrych papryczek
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, a miąższ ugnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny, następnie wymieszaj z połową posiekanej cebuli i czerwoną papryką. Dopraw szczyptą soli, pieprzem, kolendrą i ostrą papryką.
KROK 2:
Pozostałą paprykę, cebulę pokrój w kostkę. Fasolę odlej z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Mozzarellę pokrusz na mniejsze kawałki.
KROK 3:
Tortillę ułóż na talerzu, posmaruj pastą z awokado, następnie dodaj pokruszoną mozzarellę, kwaśną śmietanę, fasolę, paprykę, cebulę, świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Tortillę zwiń.
KROK 4: Tak przygotowaną tortillę podgrzej na beztłuszczowej patelni z obu stron na złoty kolor.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 678 kcal, czyli 34% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 32,3 g |
Tłuszcz | 27,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 77,8 g |
Błonnik pokarmowy | 12,2 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
19.1% | 36.1% | 43.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Nasiona roślin strączkowych, do których należy również fasola mogą wywoływać dyskomfort trawienny u osób, które jedzą te produkty rzadko. Warto jednak pamiętać, że strawność nasion strączkowych zależy w dużej mierze od odpowiedniego ich przygotowania. Dla osób, które chcą oszczędzić sobie czas śmiało mogą korzystać ze strączków w słoiku lub w puszcze, które charakteryzują się lepszą strawnością.
- Nasiona roślin strączkowych to bogactwo błonnika i składników mineralnych, jak również doskonałe źródłem białka u osób na diecie wegetariańskiej. Do tradycyjnej diety warto włączyć nasiona roślin strączkowych ze względu na ich prozdrowotne właściwości m.in. wpływ na obniżenie cholesterolu i działanie przeciwzapalne.
- Meksykańskie burrito to rewelacyjny pomysł na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi by wzbogacić codzienne menu o nasiona roślin strączkowych.