Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Meksykańskie burrito z czerwoną fasolą,
https://mlecznakuchnia.pl/meksykanskie-burrito-z-czerwona-fasola/

Meksykańskie burrito z czerwoną fasolą,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/1

krótki opis:

Jak przenieść się na inny kontynent we własnej kuchni? Koniecznie przygotuj meksykańską tortillę z tego przepisu, by poczuć się jak na wakacjach w Ameryce Południowej. Kremowe guacamole, chrupiąca papryka, czerwona cebula i sycąca czerwona fasola z delikatną ciągnąca się mozzarellą, do tego kwaśna śmietana - to połączenie idealne, typowe dla pikantnej, meksykańskiej kuchni.

porada dietetyka:

KROK 1:

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, a miąższ ugnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny, następnie wymieszaj z połową posiekanej cebuli i czerwoną papryką. Dopraw szczyptą soli, pieprzem, kolendrą i ostrą papryką.

KROK 2:

Pozostałą paprykę, cebulę pokrój w kostkę. Fasolę odlej z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Mozzarellę pokrusz na mniejsze kawałki.

KROK 3:

Tortillę ułóż na talerzu, posmaruj pastą z awokado, następnie dodaj pokruszoną mozzarellę, kwaśną śmietanę, fasolę, paprykę, cebulę, świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Tortillę zwiń.

KROK 4: Tak przygotowaną tortillę podgrzej na beztłuszczowej patelni z obu stron na złoty kolor.