Malinowe tiramisu

z kremem z ricotty

fot. Patrycja Kulczycka
4.2
(5)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 297

udostępnij

opis

Delikatne kawowe biszkopty, przełożone aksamitnym kremem z nutą amaretto, to smak iście włoski. A gdyby tak we własnym menu znaleźć miejsce na lżejszą wersję klasycznego deseru? Mam na to pomysł. Kawowe biszkopty z lekkim kremem z ricotty i świeżymi malinami, idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, tym bardziej, że na przygotowanie tego banalnego deseru potrzebujesz mniej niż 15 minut.

składniki

  • 64 g biszkoptów najlepiej bezcukrowych
  • 20 g erytrolu (2 łyżki) lub 30 g cukru
  • 200 g ricotty lub skyru
  • 30 ml mocnego espresso
  • 5 g kakao
  • 100 g świeżych malin

Opcjonalnie:

  • aromat amaretto

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób mocne espresso.

Krok 2

Biszkopty namocz delikatnie w kawie i ułóż na dnie pucharka.

Krok 3

Ricottę wymieszaj z erytrolem i aromatem amaretto, jeśli go używasz. Maliny rozgnieć widelcem.

Krok 4

Na warstwę biszkoptów ułóż krem, następnie dodaj warstwę malin, ponownie biszkopty nasączone kawą, krem i maliny, krem, tak przygotowany deser posyp gorzkim kakao.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 297 kcal czyli 14,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 16,6 g
Tłuszcz 10,6 g
Węglowodany przyswajalne 46,3 g
Błonnik pokarmowy 3 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

22.4% 32.1% 45.5%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Biszkopty bezcukrowe można zastąpić tradycyjnymi, jednak warto pamiętać by w codziennej diecie ograniczać spożycie cukrów prostych. Wg wytycznych WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) spożycie cukrów prostych należy ograniczyć do 10 % ogółu energii, czyli do 200 kcal dziennie (około 10-12 łyżeczek białego cukru) przyjmując, że średnie zapotrzebowanie energetyczne dla osoby dorosłej to 2000 kcal. W powyższą wartość nie wliczamy cukrów prostych naturalnie występujących w świeżych, nieprzetworzonych owocach i napojach mlecznych.
  • Zamiast erytrolu (erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 5

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.