Malinowe tiramisu
z kremem z ricotty
porcje: 2
kalorie: 297
opis
Delikatne kawowe biszkopty, przełożone aksamitnym kremem z nutą amaretto, to smak iście włoski. A gdyby tak we własnym menu znaleźć miejsce na lżejszą wersję klasycznego deseru? Mam na to pomysł. Kawowe biszkopty z lekkim kremem z ricotty i świeżymi malinami, idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, tym bardziej, że na przygotowanie tego banalnego deseru potrzebujesz mniej niż 15 minut.
składniki
- 64 g biszkoptów najlepiej bezcukrowych
- 20 g erytrolu (2 łyżki) lub 30 g cukru
- 200 g ricotty lub skyru
- 30 ml mocnego espresso
- 5 g kakao
- 100 g świeżych malin
Opcjonalnie:
- aromat amaretto
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób mocne espresso.
Krok 2
Biszkopty namocz delikatnie w kawie i ułóż na dnie pucharka.
Krok 3
Ricottę wymieszaj z erytrolem i aromatem amaretto, jeśli go używasz. Maliny rozgnieć widelcem.
Krok 4
Na warstwę biszkoptów ułóż krem, następnie dodaj warstwę malin, ponownie biszkopty nasączone kawą, krem i maliny, krem, tak przygotowany deser posyp gorzkim kakao.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 297 kcal czyli 14,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 16,6 g |
Tłuszcz | 10,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 46,3 g |
Błonnik pokarmowy | 3 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
22.4% | 32.1% | 45.5% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Biszkopty bezcukrowe można zastąpić tradycyjnymi, jednak warto pamiętać by w codziennej diecie ograniczać spożycie cukrów prostych. Wg wytycznych WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) spożycie cukrów prostych należy ograniczyć do 10 % ogółu energii, czyli do 200 kcal dziennie (około 10-12 łyżeczek białego cukru) przyjmując, że średnie zapotrzebowanie energetyczne dla osoby dorosłej to 2000 kcal. W powyższą wartość nie wliczamy cukrów prostych naturalnie występujących w świeżych, nieprzetworzonych owocach i napojach mlecznych.
- Zamiast erytrolu (erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.