Makaron ze szpinakiem

z serem pleśniowym i granatem

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 421.5

udostępnij

opis

Przysmak Papaja nie każdemu odpowiada, jednak te zielone liście to bogactwo witamin i żelaza, warto go włączyć do swojego menu. Szybki makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym sprawdzi się dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Nasiona granatu nie tylko dodadzą sznytu, ale także przełamią smak pleśniowego sera i zielonego szpinaku.

składniki

  • 150 g pełnoziarnistego makaronu (najlepiej świderki)
  • 80 g sera camembert light
  • 50 g cebuli
  • 180 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dodatkowo do podania

  • posiekana natka pietruszki
  • nasiona granatu

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Krok 2

Na teflonowej patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj starty czosnek, posiekaną cebulkę i kostki mrożonego szpinaku, całość podlej 3 łyżkami wody, patelnię przykryj, duś wszystko około 5 minut, do czasu całkowitego rozmrożenia szpinaku, Co jakiś czas przemieszaj składniki.

Krok 3

Zawartość patelni dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Następnie dodaj pokruszony ser camembert, mieszaj do czasu połączenia składników.

Krok 4

Ugotowany makaron wymieszaj ze szpinakiem, przełóż na talerze, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, nasiona granatu i posiekaną natkę pietruszki.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 421,5 kcal czyli 21,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 19,35 g
Tłuszcz 11,3 g
Węglowodany przyswajalne 62,7g
Błonnik pokarmowy 11,5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18.4% 24.1% 57.5%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Makaron pełnoziarnisty możesz wymienić na makaron pszenny lub z mąki durum 100% lub makaron ze strączków. Jednak należy wiedzieć, że makaron pełnoziarnisty będzie zawierał więcej błonnika, dzięki czemu uzyskasz będzie sycił na dłużej.
  • Ser camembert light zawiera 12 g tłuszczu w 100 g produktu i 197 kcal natomiast ser camembert pełnotłusty w 100 g produktu zawiera 357 kcal i aż 32 g tłuszczu. Dodając odtłuszczony ser pleśniowy ograniczymy ilość kalorii w daniu.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.