Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Makaron ze szpinakiem
https://mlecznakuchnia.pl/makaron-ze-szpinakiem/

Makaron ze szpinakiem

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Przysmak Papaja nie każdemu odpowiada, jednak te zielone liście to bogactwo witamin i żelaza, warto go włączyć do swojego menu. Szybki makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym sprawdzi się dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Nasiona granatu nie tylko dodadzą sznytu, ale także przełamią smak pleśniowego sera i zielonego szpinaku.

porada dietetyka:

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Krok 2

Na teflonowej patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj starty czosnek, posiekaną cebulkę i kostki mrożonego szpinaku, całość podlej 3 łyżkami wody, patelnię przykryj, duś wszystko około 5 minut, do czasu całkowitego rozmrożenia szpinaku, Co jakiś czas przemieszaj składniki.

Krok 3

Zawartość patelni dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Następnie dodaj pokruszony ser camembert, mieszaj do czasu połączenia składników.

Krok 4

Ugotowany makaron wymieszaj ze szpinakiem, przełóż na talerze, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, nasiona granatu i posiekaną natkę pietruszki.