Makaron z zielonym cukiniowym pesto
z burratą i pistacjami
porcje: 2
kalorie: 580.5
opis
Podróż kulinarna do Włoch w niespełna 30 minut? To możliwe! Makaron, ekspresowe pesto, pistacje, a wszystko zwieńczone delikatną i rozpływającą się w ustach burratą - chyba nie ma bardziej włoskiego połączenia. Jeśli jesteś fanem włoskich smaków i lubisz tradycyjne pesto, spróbuj tej nieco lżejszej wersji.
składniki
- 150 g makaronu pełnoziarnistego ( lub ze szpinakiem)
- 60 g cukinii
- 10 g oliwy z oliwek
- 125 g mozzarelli burrata
- 20 g tartego parmezanu
- 5 g czosnku (1 ząbek)
- szczypta soli
- 10 g nasion słonecznika
- duża garść świeżej bazylii
- 10 g pistacji
Dodatkowo do podania:
- rukola
- kiełki
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Makaron ugotuj all dente w lekko osolonej wodzie.
KROK 2:
Bazylię dokładnie wypłucz, cukinię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Oliwę, bazylię cukinię, czosnek, nasiona słonecznika zmiksuj blenderem, następnie dodaj 1/3 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i starty parmezan. Dokładnie wymieszaj.
KROK 3:
Makaron wymieszaj z pesto, dodaj burratę, rukolę i kiełki. Na koniec makaron posyp posiekanymi pistacjami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 580,5 kcal, czyli 31,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 20,5 g |
Tłuszcz | 28,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 59 g |
Błonnik pokarmowy | 1,2 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
14% | 44.3% | 41.7% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Tradycyjne włoskie pesto to w 80 % oliwa z oliwek, która jak wiadomo ma wysoką energetyczność. Domowe pesto można nieco odchudzić. W tym przypadku wykorzystałam cukinię, która charakteryzuje się niską energetycznością i jest neutralna w smaku. Cukinia w połączeniu z bazylią, odrobiną oliwy, nasionami słonecznika, stanowi delikatne połączenie, które otula makaron, nadając mu typowego włoskiego charakteru.
- Makaron ma niski indeks sytości i sporą kaloryczność w porównaniu z na przykład ziemniakami. Tradycyjnie w kuchni włoskiej to on przeważa w daniu, pesto jest jedynie dodatkiem. Jednak jeśli nie chcesz rezygnować z potraw z makaronem, zmień nieco proporcje i dodaj do dania niskoenergetyczne warzywa takie jak na przykład cukinia czy pomidorki.
- Włoska burrata, kremowa sakiewka wypełniona delikatną i słodką śmietanką, pochodzi z włoskiego regionu Apulia. Coraz częściej można ją spotkać na sklepowych półkach, ceniona za delikatnie słodki i aksamitny smak, pasuje do wielu dań z wykorzystaniem makaronów, sałatek czy pieczywa. Mozzarella burrata jest serem pełnotłustym i zjadając 100g tego produktu dostarczamy aż 23 g tłuszczu. Dlatego jeśli chciałbyś częściej cieszyć się smakiem tych aromatycznego makaronu, to warto wymienić mozzarellę burrata na mozzarellę w wersji light.