Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Makaron z zielonym cukiniowym pesto
https://mlecznakuchnia.pl/makaron-z-zielonym-cukiniowym-pesto/

Makaron z zielonym cukiniowym pesto

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Podróż kulinarna do Włoch w niespełna 30 minut? To możliwe! Makaron, ekspresowe pesto, pistacje, a wszystko zwieńczone delikatną i rozpływającą się w ustach burratą - chyba nie ma bardziej włoskiego połączenia. Jeśli jesteś fanem włoskich smaków i lubisz tradycyjne pesto, spróbuj tej nieco lżejszej wersji.

porada dietetyka:

KROK 1:

Makaron ugotuj all dente w lekko osolonej wodzie.

KROK 2:

Bazylię dokładnie wypłucz, cukinię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Oliwę, bazylię cukinię, czosnek, nasiona słonecznika zmiksuj blenderem, następnie dodaj 1/3 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i starty parmezan. Dokładnie wymieszaj.

KROK 3:

Makaron wymieszaj z pesto, dodaj burratę, rukolę i kiełki. Na koniec makaron posyp posiekanymi pistacjami.