Letnia zupa jarzynowa z zielonym groszkiem,

kalafiorem i serem feta

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 4

kaloriekalorie: 146.3

udostępnij

opis

Lato zachęca do przygotowywania lekkich posiłków obfitujących w dużą ilość sezonowych warzyw. Jedni wolą je zjadać na surowo w postaci sałatek, inni w postaci zup. Tym razem coś dla miłośników lekkich i pożywnych zup z sezonowych warzyw z delikatną nutą słonej fety.

składniki

  • 200 g kalafiora
  • 200 g ziemniaków
  • 60 g marchewki
  • 100 g zielonego groszku
  • 30 g cebuli
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 40 g serka śmietankowego
  • 50 g sera fety
  • pieprz czarny
  • sól
  • 1 mały pęczek koperku

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki. Od fasolki szparagowej odetnij końce, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strączków.

 KROK 2:

W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, następnie krótko podduś posiekaną cebulę, dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę. Wlej 5 szklanek wody, garnek przykryj pokrywką i zagotuj.

KROK 3:

Po 10 minutach od zagotowania, dodaj pokrojoną fasolkę, groszek i kalafior.

KROK 4:

Następnie zupę dopraw szczyptą soli, pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut, aż wszystkie warzywa będa miękkie. Część zupy odlej, dodaj serek śmietankowy i zmiksuj na krem. Zmiksowaną część dodaj do pozostałej częsci zupy, całość posyp koperkiem.

KROK 5:

Zupę podawaj z kostkami fety.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 146,3 kcal, czyli 7% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 7,1 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany przyswajalne 15 g
Błonnik pokarmowy 4 g

każda porcja to: 1/4 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

19.4% 36.9% 43.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Cena świeżych warzyw poza sezonem przysparza o zawrót głowy? Nic nie szkodzi! Zimą idealnie do zupy sprawdzą się mrożone warzywa, które są na pewno tańszą opcją i równie wartościową jak te świeże o okresie letnim. Pamiętaj, że dodając mrożone warzywa nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
  • Uwaga! Groszek należy do nasion roślin strączkowych, zawiera gazotwórcze oligosacharydy, których nasz organizm nie trawi, przez co może powodować wzdęcia.
  • W zupie występują również inne warzywa mające właściwości gazotwórcze i wzdymające, dlatego jeśli nie służą ci takie produkty jedzone w dużej ilości, możesz wykorzystać jedynie część z nich.
  • Wykorzystanie serka śmietankowego jako sposobu na zabielenie zupy sprawdzi się równie dobrze, jak dodanie do niego śmietany. Smak będzie porównywalny, a zmniejszymy ilość tłuszczu.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.