Letnia zupa jarzynowa z zielonym groszkiem,
kalafiorem i serem feta
porcje: 4
kalorie: 146.3
opis
Lato zachęca do przygotowywania lekkich posiłków obfitujących w dużą ilość sezonowych warzyw. Jedni wolą je zjadać na surowo w postaci sałatek, inni w postaci zup. Tym razem coś dla miłośników lekkich i pożywnych zup z sezonowych warzyw z delikatną nutą słonej fety.
składniki
- 200 g kalafiora
- 200 g ziemniaków
- 60 g marchewki
- 100 g zielonego groszku
- 30 g cebuli
- 15 g oliwy z oliwek
- 100 g fasolki szparagowej
- 40 g serka śmietankowego
- 50 g sera fety
- pieprz czarny
- sól
- 1 mały pęczek koperku
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki. Od fasolki szparagowej odetnij końce, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strączków.
KROK 2:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, następnie krótko podduś posiekaną cebulę, dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę. Wlej 5 szklanek wody, garnek przykryj pokrywką i zagotuj.
KROK 3:
Po 10 minutach od zagotowania, dodaj pokrojoną fasolkę, groszek i kalafior.
KROK 4:
Następnie zupę dopraw szczyptą soli, pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut, aż wszystkie warzywa będa miękkie. Część zupy odlej, dodaj serek śmietankowy i zmiksuj na krem. Zmiksowaną część dodaj do pozostałej częsci zupy, całość posyp koperkiem.
KROK 5:
Zupę podawaj z kostkami fety.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 146,3 kcal, czyli 7% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 7,1 g |
Tłuszcz | 6 g |
Węglowodany przyswajalne | 15 g |
Błonnik pokarmowy | 4 g |
każda porcja to: 1/4 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
19.4% | 36.9% | 43.7% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Cena świeżych warzyw poza sezonem przysparza o zawrót głowy? Nic nie szkodzi! Zimą idealnie do zupy sprawdzą się mrożone warzywa, które są na pewno tańszą opcją i równie wartościową jak te świeże o okresie letnim. Pamiętaj, że dodając mrożone warzywa nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
- Uwaga! Groszek należy do nasion roślin strączkowych, zawiera gazotwórcze oligosacharydy, których nasz organizm nie trawi, przez co może powodować wzdęcia.
- W zupie występują również inne warzywa mające właściwości gazotwórcze i wzdymające, dlatego jeśli nie służą ci takie produkty jedzone w dużej ilości, możesz wykorzystać jedynie część z nich.
- Wykorzystanie serka śmietankowego jako sposobu na zabielenie zupy sprawdzi się równie dobrze, jak dodanie do niego śmietany. Smak będzie porównywalny, a zmniejszymy ilość tłuszczu.