Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Letnia zupa jarzynowa z zielonym groszkiem,
https://mlecznakuchnia.pl/letnia-zupa-jarzynowa-z-zielonym-groszkiem/

Letnia zupa jarzynowa z zielonym groszkiem,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

Lato zachęca do przygotowywania lekkich posiłków obfitujących w dużą ilość sezonowych warzyw. Jedni wolą je zjadać na surowo w postaci sałatek, inni w postaci zup. Tym razem coś dla miłośników lekkich i pożywnych zup z sezonowych warzyw z delikatną nutą słonej fety.

porada dietetyka:

KROK 1:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki. Od fasolki szparagowej odetnij końce, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strączków.

 KROK 2:

W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, następnie krótko podduś posiekaną cebulę, dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę. Wlej 5 szklanek wody, garnek przykryj pokrywką i zagotuj.

KROK 3:

Po 10 minutach od zagotowania, dodaj pokrojoną fasolkę, groszek i kalafior.

KROK 4:

Następnie zupę dopraw szczyptą soli, pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut, aż wszystkie warzywa będa miękkie. Część zupy odlej, dodaj serek śmietankowy i zmiksuj na krem. Zmiksowaną część dodaj do pozostałej częsci zupy, całość posyp koperkiem.

KROK 5:

Zupę podawaj z kostkami fety.