Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Letnia zupa jarzynowa z zielonym groszkiem, https://mlecznakuchnia.pl/letnia-zupa-jarzynowa-z-zielonym-groszkiem/ |
KROK 1:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki. Od fasolki szparagowej odetnij końce, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strączków.
KROK 2:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, następnie krótko podduś posiekaną cebulę, dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę. Wlej 5 szklanek wody, garnek przykryj pokrywką i zagotuj.
KROK 3:
Po 10 minutach od zagotowania, dodaj pokrojoną fasolkę, groszek i kalafior.
KROK 4:
Następnie zupę dopraw szczyptą soli, pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut, aż wszystkie warzywa będa miękkie. Część zupy odlej, dodaj serek śmietankowy i zmiksuj na krem. Zmiksowaną część dodaj do pozostałej częsci zupy, całość posyp koperkiem.
KROK 5:
Zupę podawaj z kostkami fety.