Letnia sałatka z bobem, serem halloumi
i sezonowymi owocami
porcje: 2
kalorie: 361
opis
Lato sprzyja eksperymentowaniu w kuchni. Asortyment owoców i warzyw jest bardzo szeroki, dlatego warto próbować nowych połączeniach. Jednym z moich ulubionych jest łączenie serów, szczególnie grillowanego halloumi z soczystymi, letnimi owocami. Ta letnia, lekka sałatka to istne szaleństwo, tego po prostu musisz spróbować !
składniki
- 100 g sera halloumi
- 100 g borówek
- 300 g bobu
- 100 g malin
- 200 g zielonego ogórka
- 50 g jogurtu naturalnego
- sok z limonki
- 5 g miodu
- 10 g musztardy sarepskiej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 5 g sezamu
- rukola
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Do rondelka wlej wodę, wsyp szczyptę soli i zagotuj. Do wrzątku wsyp bób, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Po ugotowaniu bób przepłucz pod bieżącą wodą, obierz ze skórki.
KROK 2:
Maliny i borówki opłucz pod bieżącą wodą. Ogórka pokrój w kostkę.
KROK 3:
Ser halloumi pokrój na plasterki, następnie grilluj na beztłuszczowej patelni.
KROK 4:
Jogurt zmiksuj blenderem z natką pietruszki, miodem, musztardą i łyżeczką soku z limonki.
KROK 4:
Na talerz ułóż rukolę, następnie dodaj bób, owoce, pokrojonego ogórka, sałatkę polej dressingiem i posyp nasionami sezamu.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 361 kcal, czyli 18% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 24,2 g |
Tłuszcz | 10,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 43,3 g |
Błonnik pokarmowy | 1,2 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
27% | 25% | 48% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Bób należy do nasion roślin strączkowych, zawiera wiele cennych składników odżywczych. Bób, jako przedstawiciel grupy roślin strączkowych, zasobny jest w białko i cieszy się szczególną popularnością wśród osób na diecie roślinnej. W 100g nasion bobu znajdziemy aż 177 mg folianów, zaspokaja ponad 40% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto w bobie znajdziemy magnez, witaminy w tym C, A i K. Należy jednak pamiętać, że ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien stanowić oddzielnego posiłku. Warto łączyć go właśnie z warzywami, nasionami, na przykład spożywać w sałatce, dla zrównoważenia ładunku glikemicznego posiłku. Ten fakt jest szczególnie istotny dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej.
- Ser halloumi, cypryjski przysmak i chociaż przepis na niego jest tajnie strzeżony to wiadomo, że jest to ser podpuszczkowy. Po podgrzaniu mleka dodaje się się do niego podpuszczkę, co doprowadza do powstania skrzepu, następnie podlega podgrzaniu, tworzy się masa serowa, którą później umieszcza się w solance. Z uwagi na dużą zawartość soli, szczególną ostrożność powinny zachować osoby z nadciśnieniem tętniczym.