Letnia sałatka z bobem, serem halloumi

i sezonowymi owocami

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 361

udostępnij

opis

Lato sprzyja eksperymentowaniu w kuchni. Asortyment owoców i warzyw jest bardzo szeroki, dlatego warto próbować nowych połączeniach. Jednym z moich ulubionych jest łączenie serów, szczególnie grillowanego halloumi z soczystymi, letnimi owocami. Ta letnia, lekka sałatka to istne szaleństwo, tego po prostu musisz spróbować !

składniki

  • 100 g sera halloumi
  • 100 g borówek
  • 300 g bobu
  • 100 g malin
  • 200 g zielonego ogórka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • sok z limonki
  • 5 g miodu
  • 10 g musztardy sarepskiej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 g sezamu
  • rukola

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Do rondelka wlej wodę, wsyp szczyptę soli i zagotuj. Do wrzątku wsyp bób, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Po ugotowaniu bób przepłucz pod bieżącą wodą, obierz ze skórki.

KROK 2:

Maliny i borówki opłucz pod bieżącą wodą. Ogórka pokrój w kostkę.

KROK 3:

Ser halloumi pokrój na plasterki, następnie grilluj na beztłuszczowej patelni.

KROK 4:

Jogurt zmiksuj blenderem z natką pietruszki, miodem, musztardą i łyżeczką soku z limonki.

KROK 4:

Na talerz ułóż rukolę, następnie dodaj bób, owoce, pokrojonego ogórka, sałatkę polej dressingiem i posyp nasionami sezamu.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 361 kcal, czyli 18% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 24,2 g
Tłuszcz 10,2 g
Węglowodany przyswajalne 43,3 g
Błonnik pokarmowy 1,2 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

27% 25% 48%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Bób należy do nasion roślin strączkowych, zawiera wiele cennych składników odżywczych. Bób, jako przedstawiciel grupy roślin strączkowych, zasobny jest w białko i cieszy się szczególną popularnością wśród osób na diecie roślinnej. W 100g nasion bobu znajdziemy aż 177 mg folianów, zaspokaja ponad 40% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto w bobie znajdziemy magnez, witaminy w tym C, A i K. Należy jednak pamiętać, że ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien stanowić oddzielnego posiłku. Warto łączyć go właśnie z warzywami, nasionami, na przykład spożywać w sałatce, dla zrównoważenia ładunku glikemicznego posiłku. Ten fakt jest szczególnie istotny dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej.
  • Ser halloumi, cypryjski przysmak i chociaż przepis na niego jest tajnie strzeżony to wiadomo, że jest to ser podpuszczkowy. Po podgrzaniu mleka dodaje się się do niego podpuszczkę, co doprowadza do powstania skrzepu, następnie podlega podgrzaniu, tworzy się masa serowa, którą później umieszcza się w solance. Z uwagi na dużą zawartość soli, szczególną ostrożność powinny zachować osoby z nadciśnieniem tętniczym.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.