Lekka sałatka z kaszą jaglaną, kaparami i

wędzonym twarogiem

fot. Patrycja Kulczycka
3.3
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 436.5

udostępnij

opis

Kasza jaglana, nie przez wszystkich lubiana, jednak neutralna w smaku idealnie wkomponuje się w lekką i pożywną sałatkę. Poprzez dodatek wyrazistego wędzonego twarogu, kaparów i ogórka małosolnego uzyskamy ciekawe w smaku połączenie. Sałatka rewelacyjnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy lekka kolacja.

składniki

  • 100 g twarogu wędzonego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 20 g kaparów w zalewie
  • 100 g ogórków małosolnych lub kiszonych
  • 100 g papryki czerwonej
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 15 g oliwy z oliwek (1,5 łyżki)
  • 5 g musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 g pestki dyni
  • 5 g miodu

Dodatkowo:

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • rukola

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną przepłucz na sicie do czasu, aż spływająca woda będzie przejrzysta lub upraż na suchej patelni do momentu, aż poczujesz słodki orzechowy zapach. W ten sposób pozbędziesz się goryczki.

Krok 2

Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:1,5 (kasza : woda). Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.

Krok 3

Cebulę posiekaj, ogórka, paprykę pokrój w drobną kostkę, a kapary odlej z zalewy.

Krok 4

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, 3 łyżkami zimnej wody, musztardą, miodem, dopraw pieprzem i szczyptą soli.

Krok 5

Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokrojonymi warzywami, polej dressingiem, dodaj pokruszony wędzony twaróg i wymieszaj. Podaj z rukolą, pestkami dyni i pomidorkami koktajlowymi. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. 

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 436,5 kcal czyli 22% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 15,1 g
Tłuszcz 21,3 g
Węglowodany przyswajalne 43,1 g
Błonnik pokarmowy 5,3 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

13.8% 43.9% 42.3%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Kasza jaglana pozyskiwana jest z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego, te malutkie, żółte kuleczki są bogactwem minerałów, a przede wszystkim krzemu. To on nadaje promienny wygląd naszym włosom, skórze i paznokciom. Kasza jaglana jest również lekkostrawnym produktem polecanym osobom z problemami żołądkowymi, idealnie nadaje się do przygotowania deserów, kleików czy puddingów. Nie wszystkim jednak smak kaszy jaglanej pasuje, ważne jest by odpowiednio ją przygotować.
  • Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie przepłukać lub podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie kaszy z uwagi na tłuszcz w niej zawarty, który w nieodpowiednich warunkach może powodować jełczenie produktu. Kaszę należy kupować dobrej jakości i przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu możemy cieszyć się pełnią jej odżywczych właściwości.
  • Kapary cierniste to suszone pąki kwiatów, zazwyczaj spotykane w zalewie, to przyprawa spotykana często w kuchni włoskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Kapary nadają posiłkom intensywnego, lekko kwaśnego smaku, są źródłem polifenoli, mającymi właściwości antyoksydacyjne. Kapary są źródłem witaminy A, C i K jak również rutyny, która pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.3 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.