Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Lekka sałatka z kaszą jaglaną, kaparami i https://mlecznakuchnia.pl/lekka-salatka-z-kasza-jaglana-kaparami-i/ |
Kaszę jaglaną przepłucz na sicie do czasu, aż spływająca woda będzie przejrzysta lub upraż na suchej patelni do momentu, aż poczujesz słodki orzechowy zapach. W ten sposób pozbędziesz się goryczki.
Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:1,5 (kasza : woda). Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
Cebulę posiekaj, ogórka, paprykę pokrój w drobną kostkę, a kapary odlej z zalewy.
Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, 3 łyżkami zimnej wody, musztardą, miodem, dopraw pieprzem i szczyptą soli.
Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokrojonymi warzywami, polej dressingiem, dodaj pokruszony wędzony twaróg i wymieszaj. Podaj z rukolą, pestkami dyni i pomidorkami koktajlowymi. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.