Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Lekka sałatka z kaszą jaglaną, kaparami i
https://mlecznakuchnia.pl/lekka-salatka-z-kasza-jaglana-kaparami-i/

Lekka sałatka z kaszą jaglaną, kaparami i

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Kasza jaglana, nie przez wszystkich lubiana, jednak neutralna w smaku idealnie wkomponuje się w lekką i pożywną sałatkę. Poprzez dodatek wyrazistego wędzonego twarogu, kaparów i ogórka małosolnego uzyskamy ciekawe w smaku połączenie. Sałatka rewelacyjnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy lekka kolacja.

porada dietetyka:

Krok 1

Kaszę jaglaną przepłucz na sicie do czasu, aż spływająca woda będzie przejrzysta lub upraż na suchej patelni do momentu, aż poczujesz słodki orzechowy zapach. W ten sposób pozbędziesz się goryczki.

Krok 2

Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:1,5 (kasza : woda). Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.

Krok 3

Cebulę posiekaj, ogórka, paprykę pokrój w drobną kostkę, a kapary odlej z zalewy.

Krok 4

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, 3 łyżkami zimnej wody, musztardą, miodem, dopraw pieprzem i szczyptą soli.

Krok 5

Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokrojonymi warzywami, polej dressingiem, dodaj pokruszony wędzony twaróg i wymieszaj. Podaj z rukolą, pestkami dyni i pomidorkami koktajlowymi. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.