Kremowy labneh z karmelizowaną marchewką
i orzechami włoskimi
porcje: 1
kalorie: 422
opis
Kuchnia Bliskiego Wschodu to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Przygotowując to danie w swojej kuchni możesz wysłać w podróż swoje kubki smakowe nie wychodząc z domu, a co najważniejsze, nie szukając sklepu z żywnością orientalną. Wystarczy, że jogurt naturalny zostawisz na drobnym sitku w lodówce, a po kilku godzinach zasmakujesz aksamitnego serka. Dopełnieniem smaku będzie karmelizowana, pieczona marchewka. Tego po prostu musisz spróbować.
składniki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 200 g młodej marchewki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 10 g miodu
- 5 g oliwy z oliwek
- słodka papryka
- pieprz czarny
- 10 g orzechów włoskich
Do podania:
- kiełki
- natka pietruszki
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Jogurt wymieszaj ze szczyptą soli i wlej na drobne sitko i pozostaw w lodówce na około 10-12 godzin. Jeśli nie masz drobnego sitka możesz użyć lnianej ściereczki lub gazy.
KROK 2:
Marchewki dokładnie oczyść, odetnij nać i marchewki przekrój na pół.
KROK 3:
Oliwę wymieszaj z miodem, szczyptą słodkiej papryki i soli. Marchewki posmaruj marynatą. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 15-20 minut.
KROK 4:
Po 10-12 godzinach, powstały serek wymieszaj ze startym czosnkiem, sokiem z połowy cytryny, szczyptą soli, pieprzem.
KROK 5:
Doprawiony serek ułóż na talerzu, na wierzch ułóż marchewki, całość posyp posiekaną natką pietruszki i posiekanymi orzechami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 422 kcal, czyli 21% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 17,5 g |
Tłuszcz | 24,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 42 g |
Błonnik pokarmowy | 7,8 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
17.1% | 52.1% | 30.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Labneh to serek powstały z odsączenia serwatki z jogurtu naturalnego. Serek ten jest popularny i wykorzystywany w kuchni bliskowschodniej. Prosty i delikatny w smaku, będzie idealnym dodatkiem do warzyw, jajek czy kremowego dipu do grilla. Jeśli pozostawisz jogurt w lodówce na kolejne 12 godzin, uzyskasz głęboki w smaku serek, do którego można dodać rozmaite przyprawy lub przygotować z niego przystawkę w postaci ziołowych kuleczek.
- Głównym źródłem węglowodanów są marchewki, miód do marynaty oraz laktoza z jogurtu. Jeśli jednak chcesz podać labneh jako samodzielne danie, można dodać do niego chlebki pita lub po prostu pieczywo.