Kremowy labneh z karmelizowaną marchewką

i orzechami włoskimi

fot. Patrycja Kulczycka
5
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: ponad 1 godz.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 422

udostępnij

opis

Kuchnia Bliskiego Wschodu to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Przygotowując to danie w swojej kuchni możesz wysłać w podróż swoje kubki smakowe nie wychodząc z domu, a co najważniejsze, nie szukając sklepu z żywnością orientalną. Wystarczy, że jogurt naturalny zostawisz na drobnym sitku w lodówce, a po kilku godzinach zasmakujesz aksamitnego serka. Dopełnieniem smaku będzie karmelizowana, pieczona marchewka. Tego po prostu musisz spróbować.

składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 g młodej marchewki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g miodu
  • 5 g oliwy z oliwek
  • słodka papryka
  • pieprz czarny
  • 10 g orzechów włoskich

Do podania:

  • kiełki
  • natka pietruszki

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Jogurt wymieszaj ze szczyptą soli i wlej na drobne sitko i pozostaw w lodówce na około 10-12 godzin. Jeśli nie masz drobnego sitka możesz użyć lnianej ściereczki lub gazy.

KROK 2:

Marchewki dokładnie oczyść, odetnij nać i marchewki przekrój na pół.

KROK 3:

Oliwę wymieszaj z miodem, szczyptą słodkiej papryki i soli. Marchewki posmaruj marynatą. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 15-20 minut.

KROK 4:

Po 10-12 godzinach, powstały serek wymieszaj ze startym czosnkiem, sokiem z połowy cytryny, szczyptą soli, pieprzem.

KROK 5:

Doprawiony serek ułóż na talerzu, na wierzch ułóż marchewki, całość posyp posiekaną natką pietruszki i posiekanymi orzechami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 422 kcal, czyli 21% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 17,5 g
Tłuszcz 24,2 g
Węglowodany przyswajalne 42 g
Błonnik pokarmowy 7,8 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17.1% 52.1% 30.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Labneh to serek powstały z odsączenia serwatki z jogurtu naturalnego. Serek ten jest popularny i wykorzystywany w kuchni bliskowschodniej. Prosty i delikatny w smaku, będzie idealnym dodatkiem do warzyw, jajek czy kremowego dipu do grilla. Jeśli pozostawisz jogurt w lodówce na kolejne 12 godzin, uzyskasz głęboki w smaku serek, do którego można dodać rozmaite przyprawy lub przygotować z niego przystawkę w postaci ziołowych kuleczek.
  • Głównym źródłem węglowodanów są marchewki, miód do marynaty oraz laktoza z jogurtu. Jeśli jednak chcesz podać labneh jako samodzielne danie, można dodać do niego chlebki pita lub po prostu pieczywo.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.